Κόσμος|15.11.2021 15:52

Οκτάι: Θα απαντήσουμε σε όποιους αναζητούν περιπέτειες στην Αν. Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά Κύπρου και Ελλάδας από τα Κατεχόμενα, όπου βρίσκεται για την 38η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ξανά μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Να μην ανησυχούν καθόλου. Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις από εκεί που τις σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όσοι αναζητούν την περιπέτεια στην ανατολική Μεσόγειο θα βρουν την απάντησή τους.

Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αυτά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα με πραγματικά βήματα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα και αλληλεγγύη, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Η καλύτερη απάντηση σε όσους ζουν σε έναν κόσμο ονείρου είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία στέκεται στα πόδια της, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και δυναμώνει».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Φουάτ Οκτάι είπε:

«Η εθνική μας υπόθεση θα συνεχίσει να ανελίσσεται και να υψώνεται με τα ιστορικά βήματα που κάναμε μαζί, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των Βαρωσίων. Είμαστε παιδιά ενός ιστορικού, ενός μοναδικού αγώνα για ένα μεγάλο έθνος. Εφόσον ενεργούμε με το νου και την καρδιά μαζί, δεν υπάρχει καμία δυσκολία ή εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Το μεγάλο έθνος μας, που έχει υπομείνει πολλές κακουχίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχει τη δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες, ό,τι κι αν κάνει ο καθένας», είπε.

«Η 15η Νοεμβρίου είναι μια ένδοξη σελίδα που προστέθηκε στην ιστορία του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού. Η ανασφάλεια, οι διώξεις και τα βασανιστήρια που ξεκίνησαν το 1878 έληξαν πριν από 38 χρόνια. Ο μουτζαχεντίν λαός της ΤΔΒΚ (αυτός που έχει πολεμήσει για ιερούς σκοπούς) αντιστάθηκε άφοβα στις ελληνικές θηριωδίες για δεκαετίες, έδωσε τη ζωή του, έδωσε το αίμα του, αλλά δεν εγκατέλειψε την ελευθερία του. Δεν έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του, την οποία θεωρεί πατρίδα του από το 1571. Δεν έχει συμβιβαστεί όσον αφορά την κυριαρχία του. Το έπος της αντίστασης και της ανάστασης των Τουρκοκυπρίων είναι κολλημένο σαν στιλέτο στο όνειρο των Ελλήνων για Ένωση, δηλ. τη σύνδεση του νησιού με την Ελλάδα. Δόθηκε ένα μάθημα δικαιοσύνης στον κόσμο, που έβλεπαν τους Τουρκοκύπριους να σφαγιάζονται», είπε.

«Η λύση των δύο κρατών δεν είναι διαπραγματεύσιμη»

Ο Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί κι ότι στοχεύει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, με άλλα λόγια η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς διεθνώς πρέπει να καταγραφούν και να διασφαλιστούν. Διαφορετικά, συνθήκες που δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο για λύση, δεν είναι εφικτές. Σε αυτή τη βάση οικοδομήθηκε η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τατάρ στη Γενεύη. Για τη διεθνή κοινότητα, ο καιρός για μια ρεαλιστική πολιτική για την Κύπρο έχει περάσει προ πολλού. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν εκείνη που κατέστρεψε πρώτα το κράτος σύμπραξης, το οποίο προσποιήθηκε ότι ήθελε και μετά το απέρριψε; Ποια πληγή επούλωσαν οι προτάσεις που ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και μισό αιώνα; Με αυτές τις τακτικές αντιπερισπασμού περιμένουν μήπως από την τουρκική πλευρά να υποκύψει στις πιέσεις με την πάροδο του χρόνου; Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από όπου κι αν προέρχεται, η τουρκική πλευρά δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση», τόνισε.

«Εμείς, ως Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, θα συνεχίσουμε να εξηγούμε αποφασιστικά στη διεθνή κοινότητα την πρότασή μας για κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς για τον τουρκοκυπριακό λαό, καθώς είναι το κλειδί για τη λύση. Η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή. Θα περπατήσουμε αυτό το δρόμο μαζί, χέρι-χέρι ξανά», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος θα αναχωρήσει από το νησί το απόγευμα μετά τα εγκαίνια ενός στρατιωτικού νοσοκομείου στην Κερύνεια.

Φουάτ ΟκτάιελληνοτουρκικάΚύπροςΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία