Κόσμος|16.11.2021 16:16

Γερμανία: Απίστευτη επιπλοκή μετά από τροχαίο – Έχει μνήμη διάρκειας 6 ωρών

Newsroom

Ένας Γερμανός που επέζησε από σοβαρό τροχαίο πριν από έξι χρόνια δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις στη μακροπρόθεσμη μνήμη του, πράγμα που σημαίνει ότι ξεχνάει τα πάντα όταν πέφτει για ύπνο, εκτός αν τα γράψει, αφού η μνήμη του έχει διάρκεια μόλις...6 ώρες!

Ο Daniel Schmidt είναι τυχερός που είναι ζωντανός. Το 2015, ενεπλάκη σε ατύχημα σε αυτοκινητόδρομο που τον άφησε με σοβαρές σωματικές και εγκεφαλικές κακώσεις. Υποβλήθηκε σε εντατική θεραπεία για να ανακτήσει την ικανότητά του να μιλάει, αλλά το μόνο που δεν μπόρεσε να ανακτήσει ήταν η μνήμη του. Αφού υπέστη τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, ο Schmidt κατέστη ανίκανος να μεταφέρει τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις σε μακροπρόθεσμες, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που πέφτει για ύπνο το βράδυ, ξεχνάει όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, τους ανθρώπους που συνάντησε, τα μέρη που επισκέφθηκε, τα πράγματα που έκανε, τα πάντα.

«Πήγαινα να δω την αδελφή μου, ήμουν στον αυτοκινητόδρομο», αναφέρει ο Daniel . «Υπήρχε μποτιλιάρισμα και ήμουν ο τελευταίος στη σειρά. Τότε ένα αυτοκίνητο ήρθε πίσω μου, ήταν ένα μεγάλο επταθέσιο με μια οικογένεια μέσα, και ο οδηγός δεν είδε καθόλου το μποτιλιάρισμα. Έπεσε πάνω μου με ταχύτητα πάνω από 80 μίλια/ώρα. Όλος ο αυτοκινητόδρομος ήταν κλειστός. Υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί, αλλά δεν ήταν πολύ σοβαροί. Μεταφέρθηκα με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο. Υπέστην μια σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη - την αποκαλούν TBI επιπέδου τρία», σημειώνει.

Ευτυχώς, ο Daniel επέζησε από ένα ατύχημα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να είχε αποβεί μοιραίο, αλλά εκείνη την ημέρα έχασε κάτι που πολλοί θεωρούν δεδομένο, τις αναμνήσεις. Αφότου ανέκτησε τον έλεγχο του σώματός του και έμαθε να μιλάει ξανά, ο Daniel δεν μπορούσε να επιστρέψει στην παλιά του ζωή. Δεν μπορούσε καν να θυμηθεί τους παλιούς του φίλους και δεν ένιωθε συνδεδεμένος μαζί τους, ενώ ακόμη και η σχέση του με την τότε φίλη του ήταν πολύ δύσκολη. «Θα πρέπει να επικοινωνήσω μαζί της το αργότερο μέχρι την τρίτη ημέρα», είπε ο Ντάνιελ. «Θα έπρεπε να ακούσω τη φωνή της ή θα έπρεπε να μιλήσουμε και κυρίως να δούμε ο ένας τον άλλον, αλλιώς θα ήταν σαν να τη συναντούσα για πρώτη φορά».

Ο Ντάνιελ κρατάει λίστες με τα σημαντικά πράγματα που κάνει κάθε μέρα, για να είναι σίγουρος ότι τα γνωρίζει την επόμενη μέρα, αλλά για να σχηματίσει κάποιου είδους μακροπρόθεσμη μνήμη γι' αυτά, πρέπει να τα βιώνει καθημερινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν θυμάται την ημέρα που γεννήθηκε ο γιός του

«Αν είχαμε γύρισμα για δύο συνεχόμενες ημέρες, ο Ντάνιελ θα μπορούσε να μας θυμάται. Αλλά αν γυρίζαμε δύο εβδομάδες αργότερα, δεν θα μας αναγνώριζε ποτέ», δήλωσε η Nadine Nieman, σκηνοθέτης που γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με τον Daniel. «Αλλά πήραμε προφυλάξεις. Του μιλούσα πάντα μία ημέρα πριν από τα γυρίσματα. Μπορεί να θυμάται φωνές και να δημιουργεί οικειότητα. Και είχε μια φωτογραφία μας κρεμασμένη στην κουζίνα του».

Ο Daniel και η φίλη του απέκτησαν ένα παιδί μαζί πριν από μερικά χρόνια και ένα από τα πράγματα για τα οποία μετανιώνει περισσότερο είναι ότι δεν μπορεί να θυμηθεί την ημέρα που γεννήθηκε ο γιος του. Είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία έχει μάθει να ζει, αλλά παραδέχεται ότι κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες και ότι κατά καιρούς αντιμετωπίζει κατάθλιψη.

απώλεια μνήμηςτροχαίομνήμηΓερμανία