Κόσμος|16.11.2021 16:54

Σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας: Οι κάτοικοι ανάβουν πράσινο φως για τους μετανάστες και δείχνουν την αλληλεγγύη τους

Newsroom

Την αλληλεγγύη τους δείχνουν δεκάδες πολίτες του πολωνικού χωριού Dubicze Cerkiewne, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία προς τους μετανάστες, ανάβοντας ένα πράσινο φως στα σπίτια τους, προκειμένου να τους καλωσορίσουν. Για την κίνηση έχουν γράψει πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία είναι και το σάιτ του Βατικανού.

Η πρωτοβουλία που συγκινεί

Οι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ένα πράσινο φως για τους μετανάστες» ανοίγοντας όχι μόνο τα φώτα, αλλά και τις κατοικίες τους, σε μετανάστες, προσφέροντας ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η ιδέα ανήκει στον δικηγόρο και κάτοικο του χωριού, Καμίς Σίλερ, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε: «Έχουμε ζεστά ρούχα και παπούτσια. Επίσης πακέτα με τρόφιμα και ειδικά σκεύη για την απολύμανση του νερού».

Ωστόσο, η πρωτοβουλία που έχει λάβει ιδιαίτερα θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει και αντιδράσεις σε κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πράσινο φως για να προσελκύσουν μετανάστες κι έπειτα να τους παραδώσουν στην αστυνομία. Άλλοι εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους. Ο Σίλερ διαβεβαιώνει ότι δεν βοηθάει τους μετανάστες στο ταξίδι τους, απλά τους βοηθά να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί μετανάστες αφού περάσουν στο πολωνικό έδαφος, κρύβονται στο δάσος προσπαθώντας να μην γίνουν αντιληπτοί, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Τουλάχιστον έξι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κοντά στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα λόγω της υποθερμίας.

Ο Σίλερ δημιούργησε και μια σχετική σελίδα στο Facebook που ενημερώνει τους ανθρώπους στα αγγλικά, τα πολωνικά, τα γαλλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά πως σε σπίτια με πράσινο φως είναι καλοδεχούμενοι για φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Σε αυτά θα έχουν την ευκαιρία να ζεσταθούν ή να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κρυφτείτε ή να διευκολύνουμε περαιτέρω το ταξίδι σας. Θα σας βοηθήσουμε μόνο να επιβιώσετε για όσο υπάρχει ανάγκη», αναφέρει το μήνυμά του.

Δακρυγόνα σε μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν από τη Λευκορωσία

Και την Τρίτη οι πολωνικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού προκειμένου να εμποδίσουν μετανάστες να περάσουν στη χώρα από τη Λευκορωσία.

Μερικοί από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες στις πολωνικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Για εβδομάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί ότι ωθεί μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση Λουκασένκο αρνείται.

Οι σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας έχουν ενταθεί σοβαρά από τότε που ο μακροχρόνιος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο κήρυξε τη νίκη του στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πέρυσι και προσπάθησε να φιμώσει τις αντίθετες φωνές, με καταστολή μαζικών διαδηλώσεων και συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία και, μαζί με τις ΗΠΑ, θα τις ενισχύσει μετά τη συνοριακή κρίση.

Μέσα στον Νοέμβριο υπήρξαν περισσότερες από 5.000 προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία, σε σύγκριση με μόλις 88 τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η πολωνική συνοριοφυλακή.

ΠολωνίαμετανάστεςΛευκορωσίαμεταναστευτικό