Κόσμος|28.01.2019 18:27

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση

Μαρία Ψαρά

«Η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση όταν γίνουν επιλέξιμα. Αυτήν την στιγμή δεν πληρούν τα κριτήρια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές και για τη θέση της ΕΚΤ ως προς τα «κόκκινα δάνεια». Όπως σημείωσε, κατανοεί την προσπάθεια διαχωρισμού των πραγματικά φτωχών δανειοληπτών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά «να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην αποβεί σε βάρος των τραπεζών».

«Τα σενάρια αποτελούν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Αθήνα. Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι εκείνοι που έχουν τα χρέη αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού προβλήματος. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», ανέφερε.

«Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση που επιδιώκει διάκριση των δύο κατηγοριών. Έχουμε δυο τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα. Ο πρώτος είναι να επιβαρύνουμε τις τράπεζες που στη συνέχεια όμως δεν θα μπορούν να στηρίξουν πρωτογενή τομέα. Το άλλο είναι να απαλλαγούμε από τα κόκκινα δάνεια διατηρώντας τις πληρωμές, ώστε να μην επηρεάσουμε τις τράπεζες, αλλά να βοηθήσουμε απευθείας τους πιο φτωχούς δανειολήπτες. Έχει υπάρξει σημαντική προσπάθεια και οι ελληνικές τράπεζες μόλις βγαίνουν από μια μακρά περίοδο που δεν μπορούσαν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Τώρα υπάρχει κεφαλαιοποίηση, μπορούν να την στηρίξουν, γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μπορούν να το κάνουν και στο μέλλον».

Μάριο ΝτράγκιΕΚΤελληνικά κρατικά ομόλογα