Κόσμος|19.11.2021 13:53

Ιμάμογλου: Αυξάνουμε την κοινωνική βοήθεια ενάντια στην εξαθλίωση

Μαρία Ζαχαράκη

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αύξηση του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας σχολίασε ότι:

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε την κοινωνική βοήθεια ενάντια στην αυξανόμενη εξαθλίωση λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ως Τουρκία, κανονικά θα έπρεπε να είχαμε κάνει ένα business plan επενδύσεων για τουλάχιστον 10 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και να μπορούμε από σήμερα να δούμε το μέλλον. Ωστόσο, λόγω της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας μας, παλεύουμε να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό μας καθημερινά και πρέπει να επανεξετάζουμε όλες τις επενδύσεις μας».

H κοινωνική βοήθεια του δήμου Κωνσταντινούπολης προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης των υποτροφιών σε περισσότερους από 50 χιλιάδες φοιτητές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ υπόσχεται η αλληλεγγύη στην Κωνσταντινούπολη να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Ονγκιούν, η ζημία που υπέστη ο δήμος λόγω της καθημερινής υποτίμησης της λίρας είναι 12 δισεκατομμύρια TL (1,2 δισ ευρώ).

«Με αυτόν το ποσό θα μπορούσε να κατασκευαστεί το μετρό από το Μπεϊλίκντουζού μέχρι το Τσάγλαγιαν. Θύμα της αύξησης της ισοτιμίας έπεσε από σήμερα δυστυχώς η επένδυση της γραμμής του μετρό μήκους 27 χλμ. Είναι κρίμα».

Θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία ο Εκρέμ Ιμάμογλου ή ο Μανσούρ Γιαβάς;

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απέρριψε και πάλι την υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας των Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.

Μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι «ΧαμπέρΤουρκ», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «δεν διαθέτουμε την πλειοψηφία στους δύο μητροπολιτικούς δήμους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα από τα βασικά μας προβλήματα. Από τη στιγμή που έχουν εκλεγεί δήμαρχοι, που έχουν δώσει κάποιες υποσχέσεις, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτές τις υποσχέσεις. Η προεδρία δεν μπορεί να συνδέεται με ένα πρόσωπο. Πρέπει να κυβερνά με βάση τους νόμους, την κρατική λογική και να έχει γνώσεις. Τί είδους πρόεδρο θέλει η κοινωνία, πρέπει να το δούμε αυτό. Εμπιστεύομαι την κοινή λογική του έθνους. Τι είδους υποψήφιο για την προεδρία επιθυμεί τη συμμαχία;».

Εκρέμ ΙμάμογλουΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκία