Κόσμος|22.11.2021 16:40

Κόλαφος ο πρώην συνεργάτης του Νετανιάχου: «Ήταν control freak με τη δημόσια εικόνα του»

Newsroom

Εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου άρχισε να καταθέτει πρώην έμπιστος βοηθός του τέως Ισραηλινού πρωπουργού ο οποίος δικάζεται για απάτη, απιστία και δωροδοκία στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.

Ο Νιρ Χέφετζ, βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Νετανιάχου, το 2009 σταμάτησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος προκειμένου να εργαστεί για την κυβέρνηση και το 2014 έγινε εκπρόσωπος και σύμβουλος της οικογένειας Νετανιάχου. Πριν από 3 χρόνια, οι Αρχές τον συνέλαβαν σχετικά με υπόθεση διαφθοράς, ωστόσο υπέγραψε συμφωνία και παρείχε πληροφορίες για την οικογένεια του άλλοτε πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Guardian.

Όσα αποκάλυψε για τον Νετανιάχου

Στην αρχική του κατάθεση ο Χέφετς είπε ότι ο Νετανιάχου ήταν «control freak» σε ό,τι αφορά τη δημόσια εικόνα του και ότι «ο έλεγχός του σε οτιδήποτε σχετίζεται με θέματα μέσων ενημέρωσης και στα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερος».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη του πρόκειται να κρατήσει χρόνια. Ξεκίνησε με καθυστέρηση το 2020, την ώρα που το Ισραήλ βίωνε πολιτική κρίση, με τέσσερις επαναλαμβανόμενες εκλογές που κατέληξαν σε ήττα του Νετανιάχου και του κόμματός του στην Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου εγκαλείται αφενός πως αποδέχτηκε πολυτελή δώρα, εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 175.000 ευρώ, από επιχειρηματίες, και αφετέρου πως ευνόησε σκανδαλωδώς μεγιστάνες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας σε αντάλλαγμα θετική δημοσιογραφική κάλυψη.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται πως προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τον δημοφιλή ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, δίνοντας κυβερνητικές «χάρες» που εξασφάλισαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο μεγάλο αφεντικό των ομίλων Bezeq και Walla, τον Σαούλ Ελοβιτς.

Ο τέως Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τους ως «κυνήγι μαγισσών» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και ορκίστηκε να καθαρίσει το όνομά του.

δίκηΜπένιαμιν ΝετανιάχουΙσραήλ