Κόσμος|23.11.2021 09:37

Τροχαίο σοκ στη Βουλγαρία: Τα σενάρια που εξετάζουν για το δυστύχημα με τους 46 νεκρούς - Στη χώρα εσπευσμένα ο Ζάεφ

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ερευνητές στο σημείο του δυστυχήματος/EPA
Το λεωφορείο απανθρακώθηκε/EPA
Η εικόνα από το δυστύχημα στο πρώτο φως της ημέρας/EPA
Σοκαριστική εικόνα από το καμένο λεωφορείο/EPA
Δημοσιογράφοι στον τόπο του σοκαριστικού δυστυχήματος/EPA
Το σημείο όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα/EPA

Σοβαρή βλάβη του λεωφορείου ή ανθρώπινο λάθος είναι οι δύο διαφορετικές εκδοχές που εξετάζει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπόρισλαβ Σαράφοφ για την τραγωδία που συγκλονίζει τα Βαλκάνια με το χαμό 46 ανθρώπων – ανάμεσά τους 12 παιδιά-  όταν λεωφορείο από τη Βόρεια Μακεδονία τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ το λεωφορείο επέστρεφε στα Σκόπια έπειτα από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το λεωφορείο μπήκε στη Βουλγαρία χθες  μετά τις 9 το βράδυ μέσω της συνοριακής διέλευσης Kapitan Andreevo (στα βουλγαροτουρκικά σύνορα) και το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στον αυτοκινητόδρομο «Struma» με κατεύθυνση Σόφια - Μπλαγκόεβγκραντ. Στη Βουλγαρία βρίσκεται μετά την τραγωδία και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Σώθηκαν επτά άτομα

Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία αγνώριστη σε μέγεθος, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπόρισλαβ Σαράφοφ. «Τα πτώματα έχουν καεί δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν και θα πρέπει να ληφθούν δείγματα για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του καθενός από αυτά. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες ότι στο λεωφορείο ταξίδευαν Βούλγαροι πολίτες», πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας. 

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 45 ή 46 επιβάτες από τους 52 έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θα προσδιοριστεί μετά την ταυτοποίηση.  Επτά άτομα σώθηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Πιρόγκοφ».

Από τα πιο επικίνδυνα σημεία των Βουλγαρικών αυτοκινητόδρομων

Το λεωφορείο σταμάτησε 50 μέτρα μακριά από τον προστατευτικό φράχτη τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πέρνικ, Στάνισλαβ  Βλαντιμίροφ. «Ο δρόμος ήταν βρεγμένος. Αυτό το κομμάτι έχει μια πολύ μεγάλη κατηφόρα. Από χθες έβρεχε ελαφρά. Δεν μπορούμε να πούμε αν η κακοκαιρία έφταιγε για το δυστύχημα. Οι  αιτίες μπορεί να είναι πολλές» πρόσθεσε ο κ. Βλαντιμίροφ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Πέρνικ, συχνά συμβαίνουν ατυχήματα σε αυτό το τμήμα του δρόμου. «Αυτή η διαδρομή είναι από τις πιο δύσκολες στη Βουλγαρία, και συνήθως έχει μεγάλη μεγάλη κίνηση».

Σύμφωνα με στοιχεία που έλαβαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας από τους αρμόδιους φορείς στη Βουλγαρία, το λεωφορείο ανήκε στον μεταφορέα λεωφορείων «Besa Trans». Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, σε αυτό επέβαιναν πολίτες της Βόρειας Μακεδόνες και Αλβανοί.

τροχαίο δυστύχημαΒόρεια ΜακεδονίαΒουλγαρίαλεωφορείο