Κόσμος|23.11.2021 18:53

Βουλγαρία: Δύο σενάρια για το τραγικό δυστύχημα με τους 46 νεκρούς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στη Βουλγαρία το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά. Το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Τρίτης, 23 Νοεμβρίου. Οι επιβάτες του ήταν τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία.

Επτά από τους επιβάτες κατάφεραν να βγουν από το λεωφορείο και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Σόφιας, όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, με εγκαύματα.

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι το λεωφορείο πήρε χτύπησε πάνω σε προστατευτικό κιγκλίδωμα πριν ή αφότου πήρε φωτιά, σύμφωνα με Βούλγαρους αξιωματούχους. Οι εκδρομείς επέστρεφαν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη, που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα.

Ζάεφ: Κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν άκουσαν μια έκρηξη - Έσπασαν τα τζάμια για να σωθούν

Στην Βουλγαρία  μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εξωτερικών βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Ζόραν Ζάεφ όταν και σημειώθηκε η τραγωδία στον βουλγαρικό αυτοκινητόδρομο όπου 46 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Είμαι σε επαφή με τον Πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ που έχει ήδη επισκεφτεί τους τραυματίες. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου εξήγησε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σώσουν αρκετούς ανθρώπους. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να βγουν. Είναι μια φοβερή τραγωδία γιατί τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά - 12 παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, και οι υπόλοιποι είναι νέοι ηλικίας 20-30 ετών. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αλλά επέβαιναν και Σέρβοι. Ενημερωνόμαστε από τις βουλγαρικές αρχές και στη συνέχεια θα μάθουμε ποιοι ήταν οι προορισμοί από τους οποίου επέστρεφαν καθώς και όλε στις υπόλοιπες λεπτομέρειες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Σοβαρή βλάβη του λεωφορείου ή ανθρώπινο λάθος είναι οι δύο διαφορετικές εκδοχές που εξετάζει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπόρισλαβ Σαράφοφ για την τραγωδία που συγκλονίζει τα Βαλκάνια με το χαμό 46 ανθρώπων – ανάμεσά τους 12 παιδιά-  όταν λεωφορείο από τη Βόρεια Μακεδονία τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ το λεωφορείο επέστρεφε στα Σκόπια έπειτα από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το λεωφορείο μπήκε στη Βουλγαρία χθες  μετά τις 9 το βράδυ μέσω της συνοριακής διέλευσης Kapitan Andreevo (στα βουλγαροτουρκικά σύνορα) και το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στον αυτοκινητόδρομο «Struma» με κατεύθυνση Σόφια - Μπλαγκόεβγκραντ. 

Βουλγαρίαδυστύχημαλεωφορείο