Κόσμος|26.11.2021 17:19

Αφρικανική μετάλλαξη: Η Κομισιόν ζητά από τις χώρες της ΕΕ να φρενάρουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής

Newsroom

Να αναστείλουν όλες τις πτήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής συστήνει η Κομισιόν της χώρες της ΕΕ με επίσημες δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαιτίας της νέας αφρικανικής μετάλλαξης που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε κυβερνήσεις και επιστήμονες καθώς δεν είναι βέβαιη αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Η Κομισιόν ζητεί το «φρένο έκτακτης ανάγκης» να ισχύει μέχρι να έχουμε σαφή εικόνα για τον κίνδυνο.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και στην εξάπλωση ακόμη πιο ανησυχητικών παραλλαγών του ιού οι οποίες θα μπορούσαν μέσα σε λίγους μήνες να εξαπλωθούν παγκοσμίως. Είναι πλέον σημαντικό να δράσουμε όλοι μας στην Ευρώπη πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το "φρένο έκτακτης ανάγκης" στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και άλλες χώρες που έχουν πληγεί (από τη νέα μετάλλαξη), ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και στη συνέχεια τόνισε.

«Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι να έχουμε σαφή εικόνα για τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή. Και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την περιοχή αυτή θα πρέπει να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες καραντίνας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Ήδη οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε έχουν λάβει μέτρα για να ελέγξουν τα ταξίδια από της χώρες του Νοτίου Αφρικής, όμως η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.

ταξίδιαμετάλλαξηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊόςΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόνπτήσειςΑφρική