Κόσμος|27.11.2021 21:18

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Κρούσματα σε Γερμανία και Ιταλία - Νέα μέτρα στη Βρετανία

Newsroom

Συναγερμός σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με την μετάλλαξη Όμικρον να φέρνει ντόμινο ανησυχίας καθώς η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με προέλευση από χώρες της νότιας Αφρικής φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτισή της την ώρα που καταγράφονται νέα κρούσματα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στη Βαυαρία, στον ιταλικό νότο η Νάπολη επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος την ώρα που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα. 

Δύο κρούσματα στη Βαυαρία

Συναγερμός στη Γερμανία καθώς εντοπίστκαν δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη Βαυαρία,  όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου.

Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού».

Ακύρωσε περιοδεία στις χώρες του κόλπου ο Σταϊνμαίερ

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία.

Ο Σταϊνμάιερ επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ.

Η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη λόγω των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου, εξήγησε το γραφείο του, αναφερόμενο στην ανάδυση της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Κρούσμα και στη Νάπολη

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι στο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

Στο Μιλάνο, δε, από σήμερα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δρόμους του κέντρου. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει σύντομα και στην Ρώμη, όπου αποφασίσθηκε ήδη η πρόσβαση περιορισμένου αριθμού πολιτών και τουριστών, στις κύριες εμπορικές οδούς και στις μεγάλες πλατείες της πόλης.

Νέα μέτρα στη Βρετανία

Όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία από εδώ και πέρα θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους. Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από λίγο με αφορμή την νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Επίσης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής συγκοινωνίας ξαναγίνεται υποχρεωτική. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως για την εστίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής τέσσερις ακόμη χώρες της Αφρικής θα μπουν στην κόκκινη λίστα. Πρόκειται για την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια. Την Παρασκευή στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας μπήκαν 6 αφρικανικές χώρες.

Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός ο πρώτος και βασικός στόχος της κυβέρνησης του είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο για τους επιστήμονες μας ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την νέα παραλλαγή. Για τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν και να κάνουν την αναμνηστική δόση αλλά και να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για ένα χειμώνα - πρόκληση», όπως χαρακτήρισε τον χειμώνα που έρχεται.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει αν τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν την παραλλαγή Όμικρον αλλά, όπως είπε «έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μας εξασφαλίζουν ένα είδος προστασίας».

Κάλεσε τους Βρετανούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και όσους δικαιούνται την αναμνηστική δόση να το κάνουν άμεσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ζωτικής σημασίας, ίσως όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος να εμβολιαστεί και να κάνει και την τρίτη δόση το συντομότερο δυνατόν». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα εντατικοποιήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να κάνουν την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

ΚορονοϊόςΒρετανίαΓερμανίανέα μέτραμετάλλαξη Όμικρον