Κόσμος|02.12.2021 22:52

Η Γερμανία αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία

Newsroom

Στη σύντομη ομιλία της κατά την τελετή αποχαιρετισμού προς τιμήν της, για τη λήξη της θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε το δικό της, συγκινητικό μήνυμα. Η τελετή ήταν μικρή, λόγω μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, γεμάτη, όμως, συμβολισμούς.

«Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς», είπε η Μέρκελ κατά την τελευταία ομιλία της ως καγκελάριος και κάλεσε τους Γερμανούς να βλέπουν το μέλλον της χώρας τους αισιόδοξα. «Δεκαέξι χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας, πολλά γεγονότα, προκλήσεις πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσεως», σημείωσε και συνέχισε: «Πολλές κρίσεις έχουν αποδείξει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ενώ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις που γνωρίζει ο πλανήτης». «Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κοιτάτε το μέλλον του κόσμου και από την οπτική άλλων ανθρώπων», είπε, κλείνοντας ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στη χώρα της.

Οι ασυνήθιστες μουσικές επιλογές

Το έναυσμα για την εκδήλωση έδωσε ο αντισυνταγματάρχης Σβεν Χόμαν με Γερμανούς στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς που κρατούσαν αναμμένους πυρσούς- τελετουργικό που έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα. Στην εκδήλωση παρέστησαν μόνο 50 καλεσμένοι, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οι οποίοι ήταν όλοι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα τραγούδια, που ήταν επιλογή της καγκελαρίου, ήταν ο εκκλησιαστικός ύμνος του Γιόχεν Ρίγκερ, «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε», μία μπαλάντα ονόματι «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα» της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ, αλλά και το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ» της πανκ μουσικού, Νίνα Χάγκεν, που σημείωνε μεγάλη επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του ‘70.

Θητεία γεμάτη προκλήσεις

Η Μέρκελ υπήρξε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του ομοσπονδιακού Κράτους το 1871, ενώ η θητεία της σημαδεύτηκε από μεγάλες προκλήσεις, οι μεγαλύτερες των οποίων υπήρξαν η δημοσιονομική κρίση, το μεταναστευτικό δράμα και η πανδημία του κορονοϊού. Εξελέγη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στις 10 Απριλίου του 2000, μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν το όνομά του βρέθηκε αναμεμειγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Στο αξίωμα της καγκελαρίου της χώρας εξελέγη στις 22 Νοεμβρίου του 2005. Είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας που υπήρξε ηγέτης στην επανενωμένη χώρα. Η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει έχοντας γράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας της, αλλά και αφήνοντας το κόμμα της εμφανώς αποδυναμωμένο. Την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να παραδώσει τη σκυτάλη στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Άνγκελα ΜέρκελΓερμανία