Κόσμος|05.12.2021 17:37

Ερντογάν: Αποκάλεσε «άδειο τενεκέ» τον Αλί Μπαμπατζάν – Η απάντηση του πρώην τσάρου της οικονομίας

Μαρία Ζαχαράκη

«Δουλέψατε με έναν ‘άδειο τενεκέ’ για 13 χρόνια;», ρώτησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον αποκάλεσε, χωρίς να τον κατονομάσει, «άδειο τενεκέ».

«Είμαι από τους ανθρώπους που υπηρέτησα ως υπουργός τα πιο πολλά χρόνια στην ιστορία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός του μικρού κόμματος DEVA στο 1ο Τακτικό Περιφερειακό Συνέδριο του Κόμματος DEVA στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεκίνησαν τα θαλάσσια δρομολόγια ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη

Σάρκα και οστά παίρνει η θαλάσσια διασύνδεση Λιβύης-Τουρκίας, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαλάσσιο δρομολόγιο ανάμεσα στη Μισουράτα της Λιβύης και της Σμύρνης.

Στο πλαίσιο των δρομολογίων που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από 25 χρόνια το πλοίο 'Kevalay Queen' με χωρητικότητα 500 κλίνων, 700 επιβατών, 520 αυτοκινήτων και ικανότητας μεταφοράς φορτίου 2.000 τόνων, αναχώρησε από την Μισουράτα πριν από 3 ημέρες και αγκυροβόλησε σήμερα στη Σμύρνη.

Τούρκοι αξιωματούχοι στη Σμύρνη υποδέχτηκαν το πλοίο, όπου επέβαιναν 107 επιβάτες.Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του ταξιδιού ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη θα είναι δυο ημέρες. Τα δρομολόγια αυτά πιθανώς θα αυξηθούν το καλοκαίρι. Με τα πλοία αυτά θα μεταφέρονται τουρίστες και εμπορεύματα.

Κρυφή αύξηση στο ψωμί στην Κωνσταντινούπολη!

Με απόφαση που έλαβε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης στις 10 Νοεμβρίου, το κλασικό καρβέλι ψωμί των 230 γρ. άρχισε να πωλείται προς 2,5 λίρες.

Ωστόσο, τα αρτοποιεία σε ορισμένες συνοικίες αύξησαν την τιμή του ψωμιού στις 3 λίρες. Πολλά από τα αρτοποιεία που πουλούσαν ψωμί για 3 λίρες μείωσαν επίσης το βάρος στα 210 γρ. Οι αρτοποιοί απέδωσαν την αύξηση στο κόστος ιδίως του αλευριού, αλλά οι πολίτες αντέδρασαν έντονα.

Ο Αχμέτ Ντεμίρ, φούρναρης σε συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αυξηθεί, όπως οι τιμές του αλευριού, της σακούλας, της μαγιάς. Δεν είναι μόνο το αλεύρι, τα έξοδα όσων εργάζονται εδώ έχουν επίσης αυξηθεί. Υπήρξε πτώση για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε. Οι πολίτες, από την άλλη, αντέδρασαν στο κρυφό χαράτσι λέγοντας: «Έχουμε μεγάλα παράπονα».

Ο Μεχμέτ Αρί είπε, «Το ψωμί σήμερα είναι 2,5 λίρες και αύριο θα είναι 6 λίρες. Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό, δεν θα μπορούν να καθορίσουν το βιοτικό τους επίπεδο». Η Γκιουλχάμ Καρντές, από την άλλη, είπε ότι: «Έχουμε πολλά παράπονα. Το κουλούρι έφτασε στις 3,5 λίρες, τί θα φάμε τί θα πιούμε. Αγόρασα 3 ψωμιά και ένα κουλούρι 20 λίρες!»

Σε 260 ευρώ κατώτατο μισθό προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Η «Σαμπάχ» αποκαλύπτει ότι σε μία έρευνα που έκανε η κυβέρνηση ποιο θα ήταν το ποσό του κατώτατου μισθού που θα ικανοποιούσε τους πολίτες, βγήκε ότι θέλουν να αυξηθεί από τις 2850 στις 4000 λίρες, 260 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (καθαρό ποσό).

Δύσκολο να ενοικιάσει κάποιος σπίτι σήμερα στην Κων/λη

Σε πολλές πόλεις, και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ενοικιαζόμενα σπίτια. Η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση υψηλή στην αγορά, γι’ αυτό και οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν ραγδαία. Για όσους αναζητούν σπίτι αυτή την περίοδο, η εικόνα είναι μάλλον απαισιόδοξη. Αλλά όχι μόνο όσοι ψάχνουν σπίτι, αλλά και όσοι είναι ήδη ένοικοι έχουν μπελάδες με τους ιδιοκτήτες τους.

Σε όσους δεν τους αρέσει το ποσό που πληρώνει ο σημερινός τους ενοικιαστής, απαιτούν αύξηση 2 φορές το χρόνο ή ορισμένοι ιδιοκτήτες ζητούν το 2πλάσιο ποσοστό προσαύξησης που ορίζει ο νόμος. Αν ο ενοικιαστής έχει περάσει τα 5 χρόνια, τότε ο ιδιοκτήτης έρχεται με την απειλή «θα υποβάλω αγωγή επαναπροσδιορισμού ενοικίου».

.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία