Κόσμος|07.12.2021 23:15

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα παραλλαγή που είναι δυσκολότερο να ανιχνευχθεί από μοριακά τεστ

Newsroom

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρει ότι, Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία νέα, «αόρατη» παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα μοριακά τεστ που χρησιμοποιούν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν άμεσα εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η παραλλαγή βρέθηκε τη στιγμή ακριβώς που ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον στη Βρετανία αυξήθηκε, από 101 σε 437 μέσα με μία μόλις ημέρα. Η νέα παραλλαγή έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον αλλά δε διαθέτει μία συγκεκριμένη γενετική πληροφορία, η οποία επιτρέπει στα pcr test να την εντοπίζουν.Εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη ως στέλεχος του κορονοϊού μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά δεν εμφανίζεται θετική στα τρία γονίδια τα οποία αναζητούν τα μηχανήματα εργαστηριακών ελέγχων στη Βρετανία ώστε να εντοπίσουν τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά, η παραλλαγή εντοπίστηκε ανάμεσα σε δείγματα από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά και οι επιστήμονες τη διαχωρίζουν από τη μετάλλαξη Όμικρον (B.1.1.529, σε BA.1), ονομάζοντάς την BA.2.

 Τι ανησυχεί τους ερευνητές

Για την ώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο και μεταδοτικότητα με την Όμικρον, όμως γεννάει ανησυχία το γεγονός ότι, το «αόρατο» στέλεχος, είναι γενετικά τροποποιημένο και, άρα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά από ότι ξέραμε ως τώρα.

Κορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρονμοριακό τεστΒρετανία