Κόσμος|08.12.2021 11:51

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη καγκελάριος με 395 ψήφους

Newsroom

Καγκελάριος της Γερμανίας με 395 ψήφους εξελέγη ο Όλαφ Σολτς σε ψηφοφορία στη Bundestag.

Ο Σοσιαλδημοκράτης διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ θα ορκιστεί στην ομοσπονδιακή βουλή και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Κυβέρνηση και επίσημα – Έπεσαν οι υπογραφές

«Σήμερα ξεκινάμε!», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, κατά την υπογραφή, της Προγραμματικής Συμφωνίας από τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού την Τρίτη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο «Futurium», αφιερωμένο σε ιδέες και τεχνολογίες για το μέλλον, ως χώρο φιλοξενίας της τελετής, σε μια συμβολική κίνηση για την τυπική έναρξη της συνεργασίας τους.

«Από αυτή την εβδομάδα, θελουμε να εργαστούμε για την πρόοδο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων», δήλωσε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο συμπρόεδρος των Πράσινων, νέος υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα και Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι «από σήμερα είμαστε μια κυβέρνηση για τους ανθρώπους στη Γερμανία, με στόχο την ευημερία και την κλιματική ουδετερότητα, αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Με οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες το υπουργικό συμβούλιο

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.  Εν μέσω αναζωπύρωσης του κορονοϊού, ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας από τους επιστήμονες μεγάλης επιρροής από την εμφάνιση της νόσου, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

«Η ισότητα είναι για μένα σημαντική, για τον λόγο αυτόν μεταξύ των 16 υπουργών, θα υπάρχουν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες», διαβεβαίωσε ο Ολαφ Σολτς που δηλώνει «φεμινιστής». «Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που γυναίκες τίθενται πλέον επικεφαλής υπουργείων των οποίων δεν ηγούνται κατά παράδοση γυναίκες», είπε.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε την ανάθεση των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και Δόμησης σε γυναίκες.

Η οικολόγος Αναλένα Μπέρμποκ, 40 ετών, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ άλλες δύο γυναίκες προερχόμενες από τους Πράσινους θα αναλάβουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP ανέθεσαν μόνο το ένα από τα τέσσερα υπουργεία του σε γυναίκα, το υπουργείο Παιδείας. nΟ Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον σοσιαλδημοκράτη Καρλ Λάουτερμπαχ ανταποκρίνεται στην επιθυμία «των περισσότερων Γερμανών».

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, γιατρός, από την έναρξη της πανδημίας παρών στα τηλεοπτικά talk-show, έγινε πρόσωπο μεγάλης επιρροής στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Είναι υποστηρικτής της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας.

καγκελάριοςΓερμανίαΌλαφ ΣολτςΆνγκελα Μέρκελ