Κόσμος|09.12.2021 07:55

Οι νορβηγικοί λύκοι που επιβίωσαν εδώ και 12.000 χρόνια εξαφανίζονται

Newsroom

Ο νορβηγικός λύκος, ο οποίος πιστεύεται ότι περιπλανιόταν στη Νορβηγία και τη Σουηδία για περίπου 12.000 χρόνια, έχει πλέον εξαφανιστεί. Αυτό σημειώνουν οι επιστήμονες που έχουν αφιερώσει χρόνια μελετώντας τη γενετική των λύκων που κατοικούν σήμερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, οι ειδικοί, αφού εξέτασαν τη γενετική σύνθεση περίπου 1.300 λύκων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λύκοι που κατοικούν τώρα στη Νορβηγία και τη Σουηδία προέρχονται αρχικά από τη Φινλανδία. Και αυτός ο πληθυσμός δεν έχει γενετικά κατάλοιπα από τους λύκους που είχαν έρθει προηγουμένως.

Οι λύκοι απαντώνται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία, με περισσότερα από 30 γνωστά υποείδη. Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός τους είναι πλέον σταθερός, τον 20ό αιώνα πολλοί πληθυσμοί -ιδιαίτερα εκείνοι στις ΗΠΑ- οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Οι λύκοι έφτασαν στη Νορβηγία και τη Σουηδία στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν οι παγετώνες υποχώρησαν, αποκαλύπτοντας τα τοπία που βρίσκονταν από κάτω. Ο πληθυσμός αυτός εξαφανίστηκε, ωστόσο, γύρω στο 1970 ως αποτέλεσμα του κυνηγιού και των γεωργικών συγκρούσεων με τον άνθρωπο.

Ωστόσο, περίπου μια δεκαετία αργότερα οι λύκοι επανεμφανίστηκαν και σήμερα υπάρχουν περίπου 400 που περιφέρονται στα σύνορα αυτών των δύο χωρών. Από πού προήλθε αυτός ο πληθυσμός και πώς εγκαταστάθηκε δεν είναι σαφές, αν και ορισμένοι υπέθεσαν ότι πρόκειται για λύκους από ζωολογικούς κήπους που απελευθερώθηκαν στη φύση.

Η μεγαλύτερη γενετική μελέτη λύκων στον κόσμο

Ο Hans Stenoien, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Μουσείου του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να λύνουν το μυστήριο. «Πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη λύκων στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Τα αποτελέσματά τους αποτελούν μέρος μιας μεγάλης έκθεσης για τον πληθυσμό των λύκων που ανέθεσε η νορβηγική κυβέρνηση το 2016. Τα ευρήματά τους, που βασίζονται στη γενετική ανάλυση 1.300 λύκων, δείχνουν ότι οι λύκοι στη Νορβηγία και τη Σουηδία μετανάστευσαν από κάπου στη Φινλανδία.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο νέος πληθυσμός των λύκων στη Νορβηγία και τη Σουηδία αντιμετωπίζει προβλήματα. Διαπίστωσαν ότι ο νέος πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από εκείνους που ζουν σήμερα στη Φινλανδία, αλλά ότι οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα του ότι ο πληθυσμός είναι μικρός, γεγονός που οδηγεί σε ενδογαμία. «Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας καθιστά τους λύκους ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες και κληρονομικές παθήσεις», δήλωσε ο Stenoien. Τελικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους λύκους να εξαφανιστούν και πάλι από τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο νέος πληθυσμός λύκων στη Νορβηγία και τη Σουηδία μοιάζει λιγότερο με σκύλο από όλα τα είδη λύκων στη Γη. Οι λύκοι και οι σκύλοι είναι γενετικά τόσο όμοιοι που μπορούν να παράγουν μαζί απογόνους. Αυτός ο πληθυσμός, ωστόσο, δεν είχε σχεδόν κανένα ίχνος σκύλου στα γονίδιά του.

Υπάρχουν ακόμα μια χούφτα λύκοι από τον αρχικό πληθυσμό της Νορβηγίας/Σουηδίας που ζουν σε ζωολογικούς κήπους. Μια λύση που προτείνεται είναι τα ζώα αυτά να εισαχθούν στον σημερινό πληθυσμό για να αυξηθεί η γενετική ποικιλομορφία. Ο Stenoien δήλωσε ότι ενώ αυτό είναι τεχνικά εφικτό, θα ήταν «ακριβό, δύσκολο και θα απαιτούσε πολλή δουλειά».

επιστήμονεςκλιματική αλλαγήΝορβηγίαΣουηδίαλύκος