Κόσμος|08.12.2021 17:14

Ελβετία: Εγκρίθηκε νομικά κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Newsroom

Μία φορητή κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ενέκρινε προς χρήση το συμβούλιο ιατρικής επιθεώρησης της Ελβετίας. Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco μοιάζει με φέρετρο με παράθυρα και μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε για τις τελευταίες στιγμές ζωής ενός ατόμου.

Στη χώρα, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη, οι συμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών ουσιών για τους βαριά ασθενείς που επιθυμούν να επισπεύσουν το τέλος της ζωής τους. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της κάψουλας, Φίλιπ Νίτσκε, της εταιρείας Exit International, η προσέγγιση της συγκεκριμένης μεθόδου είναι διαφορετική. «Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική παρέμβαση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο την δύναμη να ελέγχει τη μέθοδο αυτόνομα. Φυσικά, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, ειδικά από την πλευρά των ψυχιάτρων, για αυτό», λέει. Η κάψουλα ενεργοποιείται από την εσωτερική της πλευρά και δίνει στο άτομο που επιθυμεί να δώσει τέλος στη ζωή του επιλογές για το πού θέλει να βρίσκεται τις τελευταίες του στιγμές. «Η κάψουλα μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε. Σε ένα ειδυλλιακό υπαίθριο περιβάλλον ή στις εγκαταστάσεις μίας οργάνωσης υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», υπογραμμίζει ο Νίτσκε.

Το άτομο που επιθυμεί να πεθάνει πρέπει να απαντήσει σε μια διαδικτυακή έρευνα που έχει σκοπό να αποδείξει εάν λαμβάνει την απόφαση μόνος του, για να πληροί τις προϋποθέσεις. Εφόσον το αίτημά του εγκριθεί, λαμβάνει την τοποθεσία που βρίσκεται η κάψουλα και του δίνεται ένας κωδικός πρόσβασης. Μόλις βρεθεί μέσα στην κάψουλα θα πρέπει να απαντήσει σε ηχογραφημένες ερωτήσεις και να πατήσει το κουμπί λειτουργίας, το οποίο ξεκινάει τη διαδικασία γεμίσματος του εσωτερικού της κάψουλας με άζωτο, μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου από 21% σε 1%. Στη συνέχεια, ακολουθεί το αίσθημα του αποπροσανατολισμού ή της ευφορίας. «Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει πανικός, ούτε πνιγμός. Ο θάνατος επέρχεται από τη στέρηση του οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο δημιουργός της κάψουλας.

Πότε τίθεται σε λειτουργία η κάψουλα

Οι περίπου 1.300 άνθρωποι που υποβλήθηκαν πέρυσι σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία έλαβαν συνταγογραφημένες ενέσεις με υψηλές δόσεις πεντοβαρβιτάλης, βαρβιτουρικού που προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού συστήματος και χρησιμοποιείται επίσης για ευθανασία ζώων.

Η κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας της Sarco θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία τρία πρωτότυπα, το ένα εκ των οποίων δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί καθώς, όπως αναφέρει η εταιρεία δεν ήταν «ευχάριστο αισθητικά». Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι το κόστος της υπηρεσίας.

Ελβετίακάψουλαευθανασία