Κόσμος|09.12.2021 07:25

Δημοπρατήθηκαν σε τιμή ρεκόρ δύο τιάρες της Αυτοκράτειρας Ζοζεφίνας

Newsroom

Δύο τιάρες που πιστεύεται ότι ανήκαν στη Ζοζεφίνα Βοναπάρτη, την πρώτη σύζυγο του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, βγήκαν σε δημοπρασία την Τρίτη μετά από ενάμιση αιώνα σε ιδιωτικά χέρια. Συνδυαστικά, πωλήθηκαν για 576.000 λίρες (763.000 δολάρια) στις 7 Δεκεμβρίου στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο, ξεπερνώντας την υψηλή εκτίμηση των 500.000 λιρών (662.000 δολάρια).

Η μία από τις τιάρες είναι χρυσή με μπλε σμάλτο και έντονες κόκκινες γκραβούρες από καρνεόλη με κλασικά πορτρέτα. Το διάδημα προσφέρεται ως μέρος ενός σετ κοσμημάτων, μαζί με αντίστοιχα σκουλαρίκια, ένα στολίδι ζώνης και μια χτένα.  Η δεύτερη τιάρα από χρυσό και σμάλτο διαθέτει πορτρέτα με του Δία, του Διόνυσου, της Μέδουσας, του Πάνα και της Γαίας. Το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, σημείωσε ότι ήταν «πιθανότατα δώρο από την αδελφή του Ναπολέοντα Καρολίνα Μουράτ».

Η αυτοκράτειρα, γνωστή και ως Ζοζεφίνα ντε Μποαρνέ, μετά τον πρώτο της γάμο με τον ευγενή και στρατηγό του στρατού Αλεξάντρ ντε Μποαρνέ, αποτέλεσε αντικείμενο του πόθου. Οι ερωτικές επιστολές του Ναπολέοντα προς αυτήν είναι γνωστές για το πάθος τους, και έχει απεικονιστεί ως μια πανούργα σαγηνεύτρια που τελικά χώρισαν όταν εκείνη και ο αυτοκράτορας δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν διάδοχο. 

«Η αυτοκράτειρα Ζοζεφίνα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συλλέκτρια αρχαιοτήτων», δήλωσε ο Kristian Spofforth, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, σε μια δήλωση Τύπου που εκδόθηκε πριν από τη δημοπρασία.

Η Ζοζεφίνα παντρεύτηκε με τον ντε Μποαρνέ ως έφηβη, αν και χώρισαν μετά από δύο παιδιά και έναν δυστυχισμένο γάμο στο Παρίσι. Ο σύζυγός της εκτελέστηκε με γκιλοτίνα αργότερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Αν και φυλακίστηκε επίσης, η Ζοζεφίνα γλίτωσε την ίδια μοίρα και ανέβηκε κοινωνικά πριν γνωρίσει τον νεαρό αξιωματικό του στρατού που θα την έκανε τελικά αυτοκράτειρα.

Η βιομηχανία κοσμημάτων υπέφερε ως αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής, της οικονομικής ύφεσης και της εχθρότητας κατά της πολυτέλειας που σημάδεψαν τη Γαλλική Επανάσταση. Ο οίκος Sotheby's ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι, σε διάστημα μόλις έξι ετών, η αυτοκράτειρα «ξόδεψε ένα εντυπωσιακό ποσό άνω των 25 εκατομμυρίων φράγκων σε κοσμήματα και ρούχα, υπερβαίνοντας κατά πολύ το προβλεπόμενο επίδομά της». Όπως σημείωσε ο Spofforth, τα κοσμήματα συχνά αποσυναρμολογούνταν και αναδιαμορφώνονταν ανάλογα με τις προτιμήσεις, γεγονός που καθιστά την επιβίωση των δύο κοσμημάτων που πωλήθηκαν στη δημοπρασία «πραγματικά εξαιρετική».

Ναπολέων ΒοναπάρτηςΛονδίνοδημοπρασία