Κόσμος|09.12.2021 23:03

Ανέκρουσε πρύμναν Ουκρανικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα έπειτα από προειδοποίηση της Ρωσίας

Newsroom

Στην κόψη του ξυραφιού η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Πλοίο του ουκρανικού ναυτικού έπλεε προς το κανάλι Kerch-Yenikalsky που ελέγχεται από τη Ρωσία και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα του Αζόφ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), το ουκρανικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μαριούπολης και έπλεε προς το Στενό του Κερτς, χωρίς να υποβάλει αίτηση για τη διέλευση από το κανάλι Kerch-Yenikalsky.

Πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής προειδοποίησε το ουκρανικό σκάφος πως πρέπει να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία. Στη συνέχεια, άλλαξε πορεία, αλλά δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα της FSB.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), το πλοίο «Ντονμπάς» (A-500) είναι στην Αζοφική Θάλασσα με αντίθετη πορεία από το στενό του Κερτς. Εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στα ρωσικά αιτήματα και επιδίδεται σε «προκλητικές ενέργειες» που αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το σκάφος της Ουκρανίας βρίσκεται σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το στενό του Κερτς, αποτελώντας «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι το ουκρανικό πλοίο έπλεε νόμιμα στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς πρόκειται για «κοινόχρηστη υδάτινη περιοχή». 

Σύμφωνα με το sputink.ru αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου, το πλοίο «Ντονμπάς» ξεκίνησε την επιστροφή στη βάση του, όπως ανακοίνωσε το Ουκρανικό Ναυτικό.

ΟυκρανίαΡωσίαΜαύρη Θάλασσα