Κόσμος|18.12.2021 16:18

Κορονοϊός - Τουρκία: Δεσμεύεται να στείλει 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική

Newsroom

Η Τουρκία θα στείλει 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, του «Turkovac», στην Αφρική, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ότι μόνο το 6% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19», είπε ο Ερντογάν στους ηγέτες χωρών της αφρικανικής ηπείρου που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Η Τουρκία θα εργαστεί για να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί η «παγκόσμια αδικία» και η «άδικη αντιμετώπιση» της Αφρικής στη διάρκεια της πανδημίας, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει ήδη αιτηθεί για έγκριση επείγουσας χρήσης του Turkovac και οι δόσεις θα μοιραστούν με την Αφρική όταν θα δοθεί η άδεια, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πότε θα σταλεί η βοήθεια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην αφρικανική ήπειρο αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς μέχρι σήμερα, ειδικά στη Νότια Αφρική, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς της με την Αφρική. Η Τουρκία έχει 43 πρεσβείες στις 54 χώρες της Αφρικής και μεγάλες επενδύσεις στην ήπειρο--από ανθρωπιστικά και κοινωνικά προγράμματα αρωγής ως έργα στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και των υποδομών.

Συνολικά 16 ηγέτες και 102 υπουργοί συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης, την τρίτη τέτοια σύνοδο, όπως δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στην Αφρική και στους λαούς της Αφρικής»

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία της συνόδου κορυφής Τουρκίας – Αφρικής, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι ρίζες των ανθρώπινων σχέσεων που διατηρεί το τουρκικό Έθνος με τους λαούς της Αφρικής ανάγονται στον 9ο αιώνα και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στην Αφρική και τους λαούς της Αφρικής.

«Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τα κινήματα ελευθερίας στην αφρικανική ήπειρο, ιδιαίτερα στις χώρες της βόρειας Αφρικής», σημείωσε ο Ερντογάν και ανέφερε ότι ο αριθμός των πρεσβειών της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο αυξήθηκε σε 42 από 12 που ήταν το 2005 και ο αριθμός των πρεσβειών των αφρικανικών χωρών στην τουρκική πρωτεύουσα αυξήθηκε σε 37 από 10.

«Ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών, οι σχέσεις Τουρκίας - Αφρικής έφτασαν σε επίπεδα που ήταν αδιανόητα πριν από 16 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει την παρουσία της σε όλη την αφρικανική ήπειρο με οργανισμούς όπως η TIKA (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), ο Ερντογάν τόνισε ότι: “Προσπαθούμε να κερδίσουμε μαζί, να αναπτυχθούμε μαζί, να εξελιχθούμε μαζί, να πορευτούμε μαζί, χέρι-χέρι προς το μέλλον.”

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για παγκόσμια αδικία στο θέμα της προσβασιμότητας στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (Covid-19) εις βάρος της Αφρικής.

“Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, σχεδιάζουμε να μοιραστούμε 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά την προσεχή περίοδο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία (για το εγχώριο εμβόλιο Turkovac) θα θέσουμε το εμβόλιο στην υπηρεσία όλης της ανθρωπότητας και στους Αφρικανούς αδελφούς μας”, δήλωσε.

«Την πάλη κάτω από τη σημαία “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5” δεν την δίνουμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους Αφρικανούς αδελφούς μας», είπε ο Ερντογάν.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου η Αφρική να εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως της αξίζει», πρόσθεσε.

“Εύχομαι με το έργο που θα επιτελέσουμε σήμερα και τις αποφάσεις που θα πάρουμε να βάλουμε τη σφραγίδα για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας - Αφρικής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤουρκίαΚορονοϊόςεμβόλιαΑφρικήΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεμβολιασμός