Κόσμος|20.12.2021 09:23

Τουρκία: Στα χαρακώματα Ερντογάν – βιομήχανοι για την οικονομία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε την Κυριακή το βράδυ τον κορυφαίο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας για τα σχόλιά του σχετικά με την αποτυχία του οικονομικού του μοντέλου, κατηγορώντας μάλιστα τον τουρκικό ΣΕΒ ότι σχεδιάζει να ρίξει την κυβέρνησή του.

«Μην ψάχνετε τρόπους να επιτεθείτε στην κυβέρνηση, δεν μπορείτε να τα βάλετε μαζί μας», διαμήνυσε ο Ερντογάν μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων Διάδοσης της Γνώσης. «Το τουρκικό έθνος δεν θα σας επιτρέψει να ανατρέψετε αυτή την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσετε με μια νέα, την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Τουρκική Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSIAD) κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τη νομισματική πολιτική που βασίζεται σε χαμηλά επιτόκια. «Γνωρίζουμε πολύ καλά το φύλο και την ποιότητά σας. Το πρόβλημά σας είναι άλλο. Και το πρόβλημά μας είναι άλλο. Εμείς όμως περπατάμε με πατριωτισμό. Ως μουσουλμάνος θα συνεχίσω στο μονοπάτι του nas [της ιερής τάξης]. Γιατί είναι θέλημα Θεού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχει καταστεί σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται δε θα επιτευχθούν», ανέφερε η TUSIAD, προσθέτοντας ότι τα βήματα που έλαβε η Άγκυρα δημιούργησαν «ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας», το οποίο κινδυνεύει να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον. «Δεν υπάρχει ελεγχόμενο συναλλαγματικό καθεστώς, η Τουρκία θα συνεχίσει τον δρόμο της με την ελεύθερη αγορά», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθιξε ξανά το θέμα των επιτοκίων, δίνοντας το μήνυμα ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να τα φτάσει στο 4%!

«Μειώνουμε τα επιτόκια, μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αργά ή γρήγορα, όπως μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 4% όταν ανέλαβα την εξουσία, θα τον μειώσουμε ξανά, θα τον κάνουμε να πέσει ξανά. Θεού θέλοντος, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σύντομα», είπε. 

Απάντηση Ερντογάν στις φήμες για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Ερντογάν αντέδρασε επίσης σκληρά στη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η εκτίμηση της Τουρκίας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία είναι ένα μεγάλο λάθος πέρα ??του ότι προκαλεί σύγχυση. Η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει τον δρόμο της σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα», δήλωσε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαβιομήχανοιΤούρκοι βιομήχανοιοικονομική κρίση