Κόσμος|20.12.2021 16:46

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου παραθέτει χριστουγεννιάτικο δείπνο - Καλεσμένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Μαρία Ζαχαράκη

Χριστουγεννιάτικο δείπνο προς τιμή των Χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη θα παραθέσει τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στο δείπνο, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Κωνσταντινούπολης, έχουν προσκληθεί εκτός των ορθοδόξων, καθολικών και προτεσταντών θρησκευτικών ηγετών από τις κοινότητες των Αρμενίων, Ρωμιών, Ασσυρίων. Συροχαλδαίων, Λατίνων, Βουλγάρων και Γεωργιανών, οι πρόξενοι των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, καθώς και 39 δήμαρχοι των κομμάτων CHP και IYI.
Στην πρώτη σειρά των καλεσμένων βρίσκεται ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι στενές σχέσεις του οποίου με τον Ιμάμογλου είναι γνωστές. Στη λίστα των καλεσμένων ο τίτλος του Βαρθολομαίου είναι "Πατριάρχης"».

Αντιδράσεις από τον τουρκικό Τύπο

Οι φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας, όπως η «Αϊντινλίκ» δεν είδαν πάντως και με τόσο καλό… μάτι την πρόσκληση.

Όπως σημειώνεται, «στη λίστα μπορεί κανείς να δει πως δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Καράκιοι, που είναι και η μοναδική τουρκο-ορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει προσελκύσει από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του την προσοχή, εξαιτίας των καλών του σχέσεων με το Βαρθολομαίο.

Αμέσως μετά την εκλογή του, συναντήθηκε στις 4 Ιουλίου του 2019 με τον αρχιερέα Βαρθολομαίο, θρησκευτικό ηγέτη των 2.800 ελληνορθόδοξων της Κωνσταντινούπολης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παρευρέθηκε στη λειτουργία των Χριστουγέννων στο Πατριαρχείο Φαναρίου τον Δεκέμβριο του 2019, όπου ήταν επίσημος καλεσμένος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που πριν την εκλογή του προέβαινε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επισκέψεις του σε τζαμιά, την 1η Ιανουαρίου του 2021 μοίρασε στο δήμο Κωνσταντινούπολης χριστουγεννιάτικες κάρτες. Στα πακέτα δώρων για τη νέα χρονιά που ετοίμασε για το προσωπικό του έγραψε «Καλά Χριστούγεννα». Αναφορά -δίχως όμως περαιτέρω σχολιασμό- υπήρξε και σε άλλα δημοσιεύματα:

Εφημερίδα Sozcu «Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα συναντηθούν σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι» και υπέρτιτλο «Πρωτιά από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης»

Πρακτορείο Anka Haber «Ο Imamoglu θα συναντηθεί σε χριστουγεννιάτικο δείπνο με εκπροσώπους της χριστιανικής κοινότητας», με την επισήμανση πως πρόκειται για την πρώτη σχετική πρόσκληση στην ιστορία του δήμου. Την περσινή χρονιά είχε πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων.

Ιμάμογλου: Εμείς δεν κλείνουμε τους δρόμους με αστυνομικούς και στρατιώτες

O δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πάει να μιλήσει σε έναν τύπο και αυτός του λέει έχετε κλείσει τον δρόμο. Ο Ιμάμογλου τότε, αφήνοντας αιχμές για τον Ερντογάν, του απαντάει εμείς δεν κλείνουμε τον δρόμο με αστυνομικούς και σωματοφύλακες.

Το Flash Tv ζήτησε συγγνώμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Trabzonspor

Σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Flash Tv ο δημοσιογράφος και μέλος του Καλού Κόμματος, Βεντάτ Γενερέρ, καταφέρθηκε εναντίον του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, δηλώνοντας πως «αυτός που δεν συνεχάρη ούτε μια φορά την τουρκική εθνική ομάδα, υποστήριξε την Trabzonspor. Αυτό αποτελεί υποστήριξη της ποντιακής ύπαρξης».

O γενικός διευθυντής του Flash Tv Χακάν Αϊγκιούν, ζήτησε συγνώμη για το γεγονός, ενώ όπως αναφέρεται ο Βεντάτ Γενερέρ έλαβε στα σοβαρά το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε φορέσει μάσκα της ομάδας Trabzonspor.

Παράλληλα, υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις από μέλη του Καλού Κόμματος, που καταδίκασαν την «εχθρική και μεροληπτική στάση του δημοσιογράφου του Flash Tv».

Ο Βεντάτ Γενερέρ σημείωσε πως ο πατριάρχης Βαρθολομαίος -με το να φορά τη μάσκα της Trabzonspor- «εσκεμμένα αναμειγνύει την πολιτική με τον αθλητισμό», ενώ συνέστησε να υπάρχει επαγρύπνηση.

ΧριστούγενναΤουρκίαΕκρέμ Ιμάμογλουχριστιανοί