Κόσμος|21.12.2021 08:11

Ιμάμογλου: Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη

Newsroom

Τις προσωπικές ευχαριστίες του προς το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών το βράδυ της Δευτέρας, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε το δήμαρχο της Πόλης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, καθώς και για το γενικότερο ενδιαφέρον του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη ρωμαίικη κοινότητα, αλλά και για όλους τους χριστιανούς της Πόλεως, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις ευχαριστίες του προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου για τα θερμά λόγια που διατύπωσε για το πρόσωπό του στο αφιερωματικό ντοκιμαντέρ «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τριάντα χρόνια διακονίας».

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων τους οποίους απέδωσαν μέλη της χορωδίας του ελληνικού συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν.

«Τα 16 εκατ. της Κωνσταντινούπολης είναι ένα και ίσοι»

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καλωσόρισε τους επί κεφαλής των Εκκλησιών και τους εκπροσώπους όλων των χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως ικετεύοντας όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων της Πόλης, να μην αισθάνονται μειονότητα.

«Σας ικετεύω κανένας πολίτης αυτής της πόλης, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, να μην ορίσει τον εαυτό του ως μειονότητα. Τα 16 εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της πόλης είναι ένα, είναι ίσοι», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι πολλοί εκμεταλλεύονται τη θρησκεία και τις διαφορετικές πεποιθήσεις για μη ευγενείς σκοπούς.

«Είμαι ένας δήμαρχος που θέλει να φέρει την ισότητα στους ανθρώπους αυτής της πόλης, να φέρει την κουλτούρα της συμβίωσης στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε κάθε πολίτης νιώθει ευγενής και σημαντικός», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ευχήθηκε από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Χριστιανούς συμπολίτες του.

«Σε αυτήν την ξεχωριστή ημέρα της Χριστιανοσύνης, εύχομαι ειλικρινά χρόνια πολλά για τη γέννηση του Ιησού Χριστού», είπε, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία.

«Εύχομαι να είναι μια χρονιά που όλοι οι πολίτες μας, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές λόγω των οικονομικών συνθηκών και του αγώνα που δίνει όλη η κοινωνία με την πανδημία, να είναι αλληλέγγυοι και να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες», ανέφερε.

ΤουρκίαΚωνσταντινούποληΕκρέμ ΙμάμογλουΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος