Κόσμος|23.12.2021 09:30

Αυστρία: Προσλήψεις «ανθρωποκυνηγών» για να καταδιώκουν ανεμβολίαστους

Newsroom

Οι Αρχές μιας πόλης στην Αυστρία δημοσίευσαν αγγελία και αναζητούν υπαλλήλους που θα επιφορτιστούν με την επιβολή προστίμων σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού! Η προσπάθεια στρατολόγησης «ανθρωποκυνηγών» έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από μια σαρωτική καμπάνια για τα οφέλη του εμβολίου, στην ευρωπαϊκή χώρα.

«Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα επιβάλλουν κυρώσεις, θα διεκπεραιώνουν τις προσφυγές και θα λαμβάνουν μέτρα εναντίον όσων δεν πληρώνουν το πρόστιμό τους επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι», αναφέρει η αγγελία που δημοσιεύτηκε στην αυστριακή πόλη Λιντς.

Η κατευθυντήρια γραμμή των εργοδοτών είναι: «η δουλειά θα ταιριάζει σε όσους απολαμβάνουν να εργάζονται υπέρ της νομοθεσίας και τις διοικητικές διαδικασίες».

Και καλός μισθός!

Οι «ανθρωποκυνηγοί» θα αμείβονται με μηνιαίο μισθό που θα αρχίζει από 2.774 €. Για να πληροί τις προϋποθέσεις για τη θέση εργασίας κάποιος θα πρέπει να έχει αυστριακή υπηκοότητα, να είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να είναι «ανθεκτικός και έτοιμος να εργαστεί υπερωρίες», να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και κάτι τελευταίο -αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- να έχει έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid.

Επιπλέον, οι γυναίκες θα έχουν προτεραιότητα για τη θέση έναντι των ανδρών με παρόμοια προσόντα. Το Λιντς, όπου κατοικούν 200.000 κάτοικοι, έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του Covid σε όλη την Αυστρία. Σύμφωνα με ιστότοπο που παρακολουθεί την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη χώρα, μόνο το 63% του πληθυσμού της πόλης έχει λάβει μέχρι στιγμής πλήρη δόση εμβολίου.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, οι κυβερνώντες του κόμματος των συντηρητικών και δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid, έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, για όλους τους Αυστριακούς, με εξαίρεση όσους είναι κάτω των 14 ετών ή όσους έχουν προβλήματα υγείας.

Τα πρόστιμα πιο βαριά από την ασθένεια...

Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο θα τους επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο κάθε τρεις μήνες. Εάν ένα άτομο επιμείνει να αντιστέκεται στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια ενός έτους, θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώσει συνολικά 3.600 ευρώ για τους 12 μήνες, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους πολίτες της, ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε αυστηρό lockdown σε εθνικό επίπεδο, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους τον Νοέμβριο, και συμπεριέλαβε και τους εμβολιασμένους πολίτες λίγες εβδομάδες αργότερα.

Το lockdown έληξε στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά στους μη εμβολιασμένους Αυστριακούς εξακολουθεί να ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας και μόνο για απαραίτητες εργασίες.

ΚορονοϊόςεμβόλιαΑυστρίααντιεμβολιαστέςπρόστιμα