Κόσμος|24.12.2021 23:45

Μετάλλαξη Όμικρον - Αισιόδοξη πρόβλεψη από τη Νότια Αφρική: Θέμα εβδομάδων η εξαφάνισή της

Newsroom

Έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού θα μπορούσαν να φέρουν αισιόδοξα νέα, για την πορεία της πανδημίας. Εκτός από βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες που θέλουν η νόσηση από την Όμικρον να είναι ήπια και, σε μεγάλο ποσοστό, να μην οδηγεί σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι, ίσως, είναι θέμα εβδομάδων η Όμικρον να εξαφανιστεί από τη Νότια Αφρική καθώς η διάρκειά της είναι μικρή. Σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών, η έξαρση των μολύνσεων με τη μετάλλαξη Όμικρον κράτησε μόνο ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, βέβαια, στην Ευρώπη, λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης, παρατηρείται αλματώδης αύξηση των μολύνσεων, παρότι, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και θάνατοι δεν παρουσιάζουν δραματικές διαφορές. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ, παίρνουν, η μία μετά την άλλη, νέα μέτρα για την αναχαίτιση της Όμικρον καθώς και ενθαρρύνουν την τρίτη δόση των εμβολιασμών μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων των πολιτών.  

Μερικούς μήνες η επέλαση της Όμικρον

Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής, πάντως, είναι αισιόδοξοι αφού εκτιμούν ότι η επέλαση της Όμικρον δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους Times, ο καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, Φρανσουά Βέντερ, προέβλεψε ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα έχει εξαφανιστεί από τη χώρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Νότια Αφρική, η πορεία της Όμικρον θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη. «Η πορεία της θυμίζει το σχήμα που έχει η βόρεια πλευρά του όρους Έβερεστ» δήλωσε ο ίδιος στη Washington Post.

Νότια ΑφρικήΚορονοϊόςπανδημίαμετάλλαξη Όμικρον