Κόσμος|27.12.2021 22:26

Γουατεμάλα: Ο εντυπωσιακός κι επικίνδυνος χριστουγεννιάτικος χορός του Torito

Newsroom

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παρά τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στη ζωή μας η πανδημία. Το πιο εντυπωσιακό έθιμο που είδαμε, μέχρι στιγμής, έρχεται από τη Γουατεμάλα και δεν είναι άλλο από τον χορό του Torito (ταύρου).

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων της Γουατεμάλα, για να γιορτάσουν. Εκεί, νεαρά αγόρια, θα εκτελέσουν το Baile del Torito (Χορός του Ταύρου). Τα αγόρια, καθοδηγούν τον κόσμο στα στενά της πρωτεύουσας, υπό τους ήχους της μαρίμπα, και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όλων, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, χορεύοντας στους δρόμους. Μάλιστα, τα πυροτεχνήματα είναι ραμμένα πάνω στο «torito»- το ένδυμα σε σχήμα ταύρου, το οποίο φοράνε στην πλάτη τους.

Τι συμβολίζει το Baile del Torito

Οι κάτοικοι της λατινοαμερικανικής χώρας, την παραμονή των Χριστουγέννων, ανάβουν φωτιές για να κάψουν τα ομοιώματα του διαβόλου. Η παράδοση ξεκίνησε με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών τον 16ο αιώνα. Μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας, υπολογίζεται ότι ανάβουν περίπου μισό εκατομμύριο φωτιές για τον εορτασμό. Παρότι φοράνε ένα ένδυμα ζωσμένο με πυροτεχνήματα, πάντως, οι κάτοικοι της Γουατεμάλα δεν βρίσκουν επικίνδυνο τον «χορό του ταύρου». Αντιθέτως, το να επιλεγείς να φορέσεις το torito, θεωρείται, όχι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και μεγάλη τιμή.

πυροτεχνήματαέθιμαΓουατεμάλαΧριστούγεννα