Κόσμος|01.01.2022 19:21

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Τα επιτεύγματα της Τουρκίας το 2021 επί προεδρίας του τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μέσω twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσα στις επιτυχίες του ανέφερε το άνοιγμα της μονής Σουμελά, του τεμένους στο Ταξίμ ως «δώρο του» για την άλωση της Κων/λης, ενώ επίσης δεν παρέλειψε να δηλώσει τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ανοίξαμε ξανά το μοναστήρι Σουμελά, μια από τις μοναδικές πολιτιστικές μας κληρονομιές μετά από εργασίες αποκατάστασης.

Ως χαιρετισμό στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, πραγματοποιήσαμε τα θυρανοίξια του τεμένους στο Ταξίμ, το οποίο ήταν το δώρο μας για την 568η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Προστατεύουμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι στο στόλο της Τουρκίας προστέθηκε και ένα 4ο γεωτρύπανο μετά το Φατίχ, το Γιαβούζ και το Κανουνί.

Στο μεταξύ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην νομισματική κρίση που βιώνει η χώρα, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα

«Φυσικά, όπως σε κάθε ιστορική αλλαγή, έτσι και τώρα υπάρχουν οδύνες, προβλήματα και κόστος. Λόγω των μακροχρόνιων επιθέσεων στην τουρκική οικονομία, ήμασταν προετοιμασμένοι για τέτοιους απροσδόκητους κραδασμούς. Εκ των πραγμάτων, εξαλείψαμε τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα και την πρόοδο της οικονομίας της χώρας μας, με το πακέτο μέτρων που λάβαμε στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα μόνιμο κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, στο οποίο οι επενδυτές, οι παραγωγοί, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μας να βλέπουν προοπτικές και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πρόοδο της οικονομίας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε να ριζώσει αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας, παρόλο που κάποιοι προκαλούν σοβαρή ζημία στους πολίτες μας με την προπαγάνδα ότι δεν θα σταματήσει η άνοδος του συναλλάγματος κι έχοντας κατά νου νέα ύπουλα και νέα κόλπα», δήλωσε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούποληΑνατολική Μεσόγειος