Κόσμος|02.02.2019 22:31

Ιρλανδία: Επιστρέφει ως Νέος ο IRA; (vids)

Σπύρος Σεραφείμ

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1919. Ακολούθησε μια διαρκής μάχη με σκοπό την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία, χιλιάδες θάνατοι σε ένα χρονολόγιο βίας, ενώ το 2005 κατέθεσε τα όλα. Μήπως, όμως, επιστρέφει ο Nέος IRA; Ως απάντηση υπάρχουν στοιχεία για αυτό...

Στις 19/01/2019, η ιρλανδική αστυνομία ανέβασε στον λογαριασμό της στο twitter φωτογραφία με ένα αυτοκίνητο να καίγεται στην Bishop Street Court House.

Πριν από αυτό είχε ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για την εξουδετέρωση πιθανού εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης Λοντοντέρι, στην Μπίσοπ Στριτ, έξω από δικαστήριο, την οποία οργάνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη Βόρεια Ιρλανδία.

T

Μια ημέρα μετά, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε σε δήλωσή της ότι προέβη στη σύλληψη δύο ακόμη ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πιθανή εμπλοκή τους σε αυτή τη βομβιστική επίθεση. Νωρίτερα, είχε αναφέρει τη σύλληψη άλλων δύο ανδρών ως ύποπτων αναφορικά με το περιστατικό – συνολικά, τέσσερις συλλήψεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το κατεστραμμένο αυτοκίνητο — ένα βαν πιτσαρίας — είχε κλαπεί λίγο πριν από το συμβάν στην ίδια πόλη και είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή μικρής ισχύος. Η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί κατά την έκρηξη.

Μία από τις κυριότερες εκδοχές για τους υπαίτιους του συμβάντος ήταν εξαρχής η βορειοϊρλανδική οργάνωση New IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός). Τελικά, οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Στις 29 Ιανουαρίου 2019 ο New IRA -με προκήρυξη που στάλθηκε στην Derry Journal- ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο Λόντοντερι. «Προειδοποιούμε εκείνους που συνεργάζονται με τους Βρετανούς να αποστούν της συνεργασίας άμεσα, διότι δεν θα υπάρξουν άλλες προειδοποιήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσά τους, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, απειλεί με επιστροφή της βίας. Πάντως, στο κείμενό της η οργάνωση αρνείται ότι το Brexit αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις της. «Όλη αυτή η συζήτηση για το Brexit, σκληρά σύνορα, μαλακά σύνορα, δεν έχουν συνέπειες στις πράξεις μας και ο IRA δεν μετακινείται. Ο αγώνας μας συνεχίζεται», τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Και μπορεί να μην υπήρξαν τραυματίες από αυτή την έκρηξη έξω από το δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου, αλλά το συμβάν υπογράμμισε την απειλή που προέρχεται από οργανώσεις που αντιτίθενται στις ειρηνευτικές συμφωνίες. Ταυτόχρονα, οι μνήμες από τη δράση αυτής της οργάνωσης άρχισαν να ζωντανεύουν...

Ο IRA (Irish Republican Army) ήταν η βασική παραστρατιωτική οργάνωση των καθολικών ρεπουμπλικανών, πριν από την εκεχειρία του 1994. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1919, διαδεχόμενος την ένοπλη οργάνωση Ιρλανδοί Εθελοντές (Irish Volunteers), η οποία είχε ιδρυθεί το 1913. Πολλά από τα τότε μέλη της ήταν -ταυτόχρονα- και μέλη του τότε Ιρλανδικού Εθνικιστικού Κόμματος, Σιν Φέιν. Παρά την εμπλοκή των εθνικιστών, ο ΙRΑ δρούσε ανεξάρτητα από το κόμμα και σπάνια είχε πολιτική επιρροή. Το 1931, η οργάνωση κηρύχθηκε παράνομη από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς διαρκώς στρατολογούσε νέα μέλη, τα οποία εκπαιδεύονταν και εκγυμνάζονταν στους κόλπους αυτής και δημιουργούσαν αρκετές φορές επεισόδια. Το 1936, ο ΙRΑ κηρύχθηκε παράνομος για δεύτερη φορά και έτσι παρέμεινε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μετά τα αιματοβαμμένα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» (Bloody Sunday) του 1972, όταν Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν 14 άοπλους διαδηλωτές στο Λόντοντερι, ο επίσημος ΙRΑ «ξεθώριασε», με την υποστήριξη στην προσωρινή πτέρυγα του ΙRΑ να γιγαντώνεται. Γνωστοί ως «Provos» ή απλά πλέον ΙRΑ, η ομάδα θα εξαπολύσει μια σειρά από βίαιες επιθέσεις, βομβιστικά χτυπήματα και πολιτικές δολοφονίες, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την προτεσταντική κυβέρνηση και να αναγκάσει τη Βόρεια Ιρλανδία να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οριστική ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έφερε, σε μεγάλο βαθμό, τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των ρεπουμπλικανών και των συνδικαλιστών παραστρατιωτικών, καθώς και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Περίπου 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις.

Η βία και το αίμα, όμως, δεν σταμάτησε ποτέ στην περιοχή, αφού μέσα από τις στάχτες του IRA ξεπήδησε ο Nέος IRA. Διαθέτει τουλάχιστον 250 ένοπλους -όλοι τους επικίνδυνοι, σύμφωνα με την Αστυνομία- και προσδιορίζονται ως αντάρτες πόλεων. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση ενσωματώνει στην ιδεολογία της στοιχεία του IRA. Ποιοι είναι οι σκοποί της; Κλασικά, η Βόρεια Ιρλανδία να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και να επέλθει επανένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Να ακυρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία του Βορρά και ο παροπλισμός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και, βασικά, να μπει ένα τέλος στη βρετανική στρατιωτική και πολιτική παρουσία στον Βορρά.

Ποια είναι η πειθώς της; Η ένοπλη βία. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το θέμα, δεν φτάνουν το οπλοστάσιο του παλαιού IRA, o Νέος IRA διαθέτει από σύγχρονα οπλικά συστήματα, μέχρι κλασικά όπλα, όπως καλάσνικοφ. Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη του έχουν μεγάλη προμήθεια πυρομαχικών – ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια από πού τα προμηθεύονται.

Επίσης, πού βρίσκουν τα χρήματα για τόσο ακριβές αγορές; Ο Νέος ΙRΑ, λοιπόν, έχει ως κύριο εισόδημα τις ληστείες τραπεζών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, dvd-cd, αρωμάτων, με εταιρείες οι οποίες στη «βιτρίνα» τους παρουσιάζονται ως νόμιμες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα κέρδη του ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια λίρες.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο Νέος IRA πιστεύεται πως έχει πραγματοποιήσει 24 επιθέσεις στον Βορρά. Ο κύκλος βίας περιλαμβάνει τη δολοφονία ενός γνωστού εμπόρου ναρκωτικών σε μια κοινή επίθεση του Νέου IRA και του Στρατού της Δημοκρατίας ή AOTR – ο οποίος είναι τα απομεινάρια του πραγματικού IRA που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τους πιο πρόσφατους όρους κατάπαυσης του πυρός. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετές… τρομοκρατικές «παραφυάδες», υπό τον ίδιο επαναστατικό κορμό.

 

Μετά το τέλος του Ιρλανδικού εμφυλίου πολέμου (1922-23), ο IRA παρέμεινε στην ίδια μορφή για σαράντα χρόνια, όταν χωρίστηκε στον επίσημο IRA και τον προσωρινό IRA - το 1969. O Eπίσημος IRA (OIRA), από το 1969 και μετά, ήταν κυρίως μαρξιστικός στον πολιτικό του προσανατολισμό, ενώ η πολιτική του πτέρυγα, το Σιν Φέιν, έγινε το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας. Ο προσωρινός IRA (PIRA) διασπάστηκε από το OIRA, το 1969, σχετικά με την αποχή από τον αγώνα και τον τρόπο αντιμετώπισης της αυξανόμενης βίας στη Βόρειο Ιρλανδία. Αν και αντίθετα με τον μαρξισμό του ΟΙRΑ, δημιουργήθηκε αριστερός προσανατολισμός και αυξανόμενη πολιτική δραστηριότητα.

Ο IRA της Συνέχειας (CIRA), διασπάστηκε από το PIRA το 1986, διότι ο τελευταίος τερμάτισε την πολιτική του σχετικά με την αποχή του από τον αγώνα (αναγνωρίζοντας έτσι την εξουσία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας). Το πραγματικό IRA (RIRA), αποσχίστηκε από το PIRA το 1997, και αποτελείται από μέλη που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μπερδευτήκατε; Η ιρλανδική και η βρετανική αστυνομία έχουν κοινό «πονοκέφαλο» τη δράση όλων αυτών των οργανώσεων, ενώ ανά πάσα στιγμή περιμένουν να ξεπροβάλλει μια νέα… «συνιστώσα» του παλιού IRA. Για την ακρίβεια, το PSNI και η MI5 προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ίδια περιοχή, ενώ όλοι μιλούν για την εποχή του Νέου IRA.

Στην παλιά εποχή του, στις 28 Ιουλίου 2005, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός κήρυξε τον τερματισμό οποιασδήποτε ένοπλης ενέργειας και ανακοίνωσε πως, στο μέλλον, θα προσπαθούσε να επιτύχει τους στόχους του μόνο με ειρηνικά μέσα. Αυτή η ημερομηνία φαντάζει, πια, εξαιρετικά μακρινή και έχει ξεθωριάσει, το λευκό χρώμα της ειρήνης δύσκολα διακρίνεται, πια.

Αντίστοιχα, η «Πράσινη Βίβλος» είναι ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης και καθοδήγησης, το οποίο εκδιδόταν από την οργάνωση και δινόταν σε νέους εθελοντές. Χρησιμοποιήθηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, μετά τον Ιρλανδικό Εμφύλιο Πόλεμο, και σε μεταγενέστερες… «ενσαρκώσεις», όπως ο Προσωρινός IRA (PIRA). Περιλαμβάνει καταγραφή στρατιωτικών στόχων, τακτικών και όρων για την επιβολή της στρατιωτικής νίκης ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν πως αυτή η Βίβλος θα συνεχίσει να μοιράζεται σε νέους μαχητές, σε νέα μέλη, έτοιμα να γράψουν τις δικές τους «Ματωμένες Κυριακές» - αλλά και άλλες «σκοτεινές» ημέρες και νύχτες της εβδομάδας, την ίδια στιγμή κατά την οποία o IRA δεν είναι Παλιός ή Νέος, υπάρχουν πολλοί. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η οργάνωση φέτος συμπληρώνει ακριβώς 100 χρόνια ασταμάτητης μάχης, ενώ όλοι εύχονται να μην κεράσει για τα γενέθλιά της έναν νέο κύκλο βίας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

χρονολόγιοΒόρεια ΙρλανδίαΝέος IRAIRA