Κόσμος|04.01.2022 15:17

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Το 2022 θα γίνουν βήματα εξομάλυνσης στην ανατολική Μεσόγειο - Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι

Μαρία Ζαχαράκη

Διεύρυνση συμμαχιών για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter.

«Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει τις έννοιες της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας από μια ευρεία προοπτική. Από την κρίση του Κόλπου μέχρι τη Λιβύη, από τον πόλεμο του Καραμπάχ μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, αποκλείεται να παραμείνουμε αδιάφοροι στις περιφερειακές εξελίξεις που μας αφορούν ιδιαιτέρως. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να αγνοήσεις αυτά τα προβλήματα, αν δεν λάβεις έγκαιρα μέτρα, θα σου χτυπήσουν την πόρτα και μπορεί να σε πιάσουν απροετοίμαστο. Η Τουρκία δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Ως εκ τούτου, το 2022 και μέχρι το 2023, η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές και παγκόσμιες συμμαχίες της, αυξάνοντας παράλληλα τις εθνικές ευκαιρίες και ικανότητές της με την προοπτική της άσκησης μίας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε.

Τι είπε ο Καλίν για Κυπριακό και σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας

Όσον αφορά τις προβλέψεις ειδικά για το Κυπριακό, την ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και τη βόρειας Αφρική για το 2022, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι «το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα επιταχυνθούν οι νέες περιφερειακές πρωτοβουλίες και τα βήματα εξομάλυνσης. Δεν αφήνουμε στον αέρα το χέρι κανενός που μας το τείνει. Απέναντι σε όποιον κάνει ένα φιλικό βήμα απέναντί μας, εμείς κάνουμε δύο. Μας ενδιαφέρει να αφήσουμε πίσω τις περιοδικές κρίσεις και εντάσεις και να κάνουμε νέα βήματα εξομάλυνσης. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούμε και τα πρόσφατα βήματα που έγιναν με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια βήματα.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι βήματα που συμβάλλουν θετικά στα εθνικά μας συμφέροντα, το περιφερειακό όραμα και την παγκόσμια ειρήνη», υποστήριξε.

Ανατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία