Κόσμος|05.01.2022 17:26

Τουρκία: «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Στα σενάρια περί κλίματος σύγκρουσης και «εμφυλίου» που πυροδότησε η δήλωση Ερντογάν ότι αν η αντιπολίτευση βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί, θα λάβει απάντηση ανάλογη με εκείνη τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, δηλαδή βία και αίμα, απάντησε την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, η ηγέτης του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, από το βήμα της βουλής.

Η Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι κανείς αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έχει απευθύνει έκκληση στον κόσμο να ξεχυθεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την κυβέρνηση και συνέστησε στον Ερντογάν να δει έναν ψυχίατρο. «Είναι περίεργο από όποια πλευρά κι αν το δεις. Είναι ανοησία όπως και να το δεις. Συνιστώ στον κ. Ερντογάν να επισκεφτεί αμέσως έναν ψυχίατρο. Γιατί αυτό μάλλον θα έκανε ένας άνθρωπος με παραισθήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έριξες τον Νουρεντίν Νεμπάτι σαν μετεωρίτη στην οικονομία

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος επέκρινε επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις οικονομικές επιλογές του και ειδικά για το διορισμό του Νουρεντίν Νεμπάτι ως επικεφαλής της οικονομίας. «Αφήσαμε πίσω μας άλλη μια χρονιά παλεύοντας με δυσκολίες ως έθνος στα χέρια του κ. Ερντογάν και του τερατώδους συστήματος του. Κάθε νέο έτος αποτελεί και μια νέα ελπίδα. Πιστεύω ότι με το νέο έτος, η Τουρκία θα ξεπεράσει την κακή ιστορία της και θα βρει την ηρεμία που της αξίζει με ένα νέο πολιτικό κλίμα και διαφορετικούς κυβερνώντες. Μπήκαμε στη νέα χρονιά με τον εφιάλτη των αυξήσεων. Χάρη στη διαχειριστική προσέγγιση του κ. Ερντογάν και των φίλων του, που κάνει ακόμη και τους απατεώνες να ζηλεύουν, μπήκαμε στη νέα χρονιά με αυξήσεις τιμών. Κύριε Ερντογάν, κάναμε το καθήκον μας, σας έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές. Έχετε διορίσει ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν από οικονομία. Όπως ο Νουρεντίν Νεμπάτι, ο διάδοχος του γαμπρού, τον οποίο έριξες σαν μετεωρίτη σε ένα αξιόλογο πόστο, όπως της οικονομίας. Ο "κομήτης Νεμπάτι" που κάνατε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, μιλάει ξεδιάντροπα για τη λάμψη στα μάτια σας, την ώρα που το έθνος μας εξαθλιώνεται. Όταν οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται κατά 127%, μαζί με του φυσικού αερίου το χειμώνα, τότε τα μάτια σας αστράφτουν και πάλι;», ρώτησε η Μεράλ Ακσενέρ.

Νταβούτογλου: Θέλει ο κόσμος να βγει έξω

Την ίδια ώρα στην πολεμική που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τη δήλωση Ερντογάν ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους και να δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης και εμφυλίου, απάντησε κι ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Τώρα ο ίδιος ο κ. πρόεδρος σχεδόν προκαλεί. Επιδιώκει την αύξηση της έντασης στην Τουρκία και την εδραίωσή τους μέχρι τις εκλογές. Ο πρόεδρος θέλει ο κόσμος να βγει στους δρόμους, ώστε να βγάλει κι εκείνος τους οπαδούς του στους δρόμους. Μέσα σε αυτή την ένταση το AKP θα διαλυθεί», είπε ενώ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κληρονομιά εκείνης της νύχτας για την εδραίωση της δικής του προσωπικής εξουσίας». 

Μπαμπατζάν: Αρχίζεις να μας εκφοβίζεις τώρα, κ. Ερντογάν;

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του προέδρου του Κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου, Αλί Μπαμπατζάν. «Κύριε Ερντογάν, ποιος είναι ο σκοπός σας; Δεν βαρεθήκατε να διχάζετε και να πολώνετε τους ανθρώπους αυτής της χώρας; Δεν αρκεί να τρέφετε την αβεβαιότητα; Μετά τις υπογραφές διαταγμάτων τα μεσάνυχτα, τώρα αρχίζεις και να μας εκφοβίζεις;», ρώτησε. «Κανείς δεν είναι έξω στους δρόμους. Παίζει μποξ με σκιές. Έχει δημιουργήσει φανταστικούς εχθρούς στο μυαλό του. Αν η πρόθεσή σας είναι να προκαλέσετε σύγχυση σε αυτή τη χώρα για να την εκμεταλλευτείτε, μην ασχολείστε καλύτερα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πέσουν στην παγίδα σας», συνέχισε ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας.

Μεράλ ΑκσενέρΑχμέτ ΝταβούτογλουΤουρκίαΑλί ΜπαμπατζάνΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα