Κόσμος|06.01.2022 19:25

Τζόκοβιτς: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι - Έντονες οι αντιδράσεις στη Σερβία για την απέλασή του από την Αυστραλία

Newsroom

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, νωρίς το απόγευμα, στο Βελιγράδι. Την συγκέντρωση οργάνωσε η οικογένεια του Σέρβου τενίστα.

Στην Σερβία αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση απέλασης του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στην Μελβούρνη ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι την Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε για την απέλασή του. «Ζητήσαμε να μην διαμένει ο Τζόκοβιτς στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών αλλά να του επιτραπεί να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού του Τζόκοβιτς από το τουρνουά του τένις στην Αυστραλία. «Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο τότε προσπαθείτε να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. Κάποιοι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία κάλεσαν τον κόσμο σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στο Βελιγράδι. Κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής. Στην κοινή γνώμη στην Σερβία εκδηλώνεται έντονη δυσαρέσκεια για την άρνηση των συνοριακών αρχών της Αυστραλίας να επιτρέψουν την είσοδο του Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα. Στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για προσπάθεια αποκλεισμού του από το τουρνουά τένις με «δόλια» μέσα.

Πατέρας Τζόκοβιτς: Συμπεριφέρονται στον γιο μου σαν «κοινό εγκληματία»

Η οικογένεια του Τζόκοβιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτηρίστηκε «αιχμαλωσία» την κράτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς στο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του Νόβακ, Σέρτζαν Τζόκοβιτς υποστήριξε ότι οι συνοριακές αρχές συμπεριφέρονται στο γιο του σαν «κοινό εγκληματία» ενώ χαρακτήρισε «σοβινιστική» την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς κάλεσε τους πολίτες να επιφυλάξουν υποδοχή ήρωα στον Νόβακ Τζόκοβιτς όταν θα επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος αρνείται να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό έλαβε υγειονομική εξαίρεση για την είσοδό του στην Αυστραλία και την συμμετοχή του στο τουρνουά «Australian Open» . Όπως εικάζεται στα σερβικά ΜΜΕ ο Τζόκοβιτς κατέθεσε πιστοποιητικό ότι νόσησε το περασμένο Ιούνιο και έτσι του δόθηκε άδεια εισόδου. Με δεδομένο ωστόσο ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που νόσησε ο Τζόκοβιτς οι συνοριακές αρχές στην Αυστραλία αποφάσισαν την απέλασή του και σήμερα βρίσκεται σε ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες. Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς άσκησαν έφεση και η απόφαση της δικαιοσύνης αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο μέχρι τη Δευτέρα o Τζόκοβιτς

Τη Δευτέρα όπως όλα δείχνουν θα λάβει τέλος το θρίλερ της παραμονής ή όχι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μετά το χάος που προκλήθηκε την Τετάρτη με τη βίζα του. Ο νούμερο ένα τενίστας του κόσμου είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στη χώρα ως ανεμβολίαστος με τις αρχές όμως να μη δέχονται τις αποδείξεις του και να προκαλείται διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας.

Ο διάσημος τενίστας πέρασε το βράδυ της Τετάρτης 12 ώρες στο αεροδρόμιο. Ο Τζόκοβιτς θα παραμείνει στο ξενοδοχείο μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα κριθεί η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του για την απόρριψη της βίζας του. Ο Σέρβος τενίστας είχε ζητήσει και είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στην Αυστραλία, χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, ο Τζόκοβιτς δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογήσει τον μη εμβολιασμό του και η βίζα του ακυρώθηκε.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε σε έξαλλη κατάσταση τον πρέσβη της Αυστραλίας για εξηγήσεις, αλλά εκείνος για ώρες δεν απαντούσε. Ο πατέρας του Σέρβου τενίστα έκανε ακόμη και κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στον δρόμο να διαμαρτυρηθεί για τον κρατούμενο γιο του. Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν, με τον πρόεδρο της Σερβίας να επικοινωνεί με τον Τζόκοβιτς και με αίτημα της πρωθυπουργού της Σερβίας προς την Αυστραλία να ζητά ο Τζόκοβιτς να φύγει από το ξενοδοχείο κράτησής του.

Άλλοι 4 τενίστες θα αγωνιστούν με ιατρική εξαίρεση

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν άλλοι τέσσερις τενίστες που ανήκουν στο Top 100, οι οποίοι έχουν εισέλθει με ιατρική εξαίρεση στην Αυστραλία και θα αγωνιστούν κανονικά. Παράλληλα, ο έταιρος θρύλος του αθλήματος Ραφαέλ Ναδάλ κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό: «Κατά κάποιον τρόπο τον λυπάμαι. Γνώριζε τις συνθήκες από πολλούς μήνες, οπότε πήρε την απόφασή του», ανέφερε.

Η τύχη του Τζόκοβιτς θα κριθεί την Δευτέρα, όταν και το δικαστήριο θα αποφανθεί με βάση και τα έγγραφα που παρουσίασαν οι δικηγόροι του, για να ανακληθεί η απόρριψη της βίζας του.

To χρονικό του θρίλερ

Όλα άρχισαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαίρεση που πήρε απ' τους διοργανωτές του τουρνουά για ιατρικούς λόγους καθώς δεν είναι εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού. Οι αρχές της χώρας δεν ενέκριναν την βίζα του και τον κράτησαν καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης!

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον σταμάτησαν οι άνθρωποι ασφαλείας μη επιτρέποντάς του να εισέλθει στη χώρα! Άμεσα η συνοριακή αρχή επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Βικτώρια για το αν εγκρίνεται η είσοδός του στην Αυστραλία, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Η αναπληρώτρια υπουργός αθλητισμού της χώρας, Γιάλα Πάλφορντ, τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς μια ατομική αίτηση visa για να συμμετάσχει στο Grand Slam του Australian Open το 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δυο σημεία: οι εγκρίσεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο, όπου φυλασσόταν από δύο φύλακες σε δωμάτιο απομόνωσης, ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των ανθρώπων της συνοριακής αρχής σχετικά με την ιατρική εξαίρεση που πήρε για να ταξιδέψει όντας ανεμβολίαστος. Σημειωτέον ότι η Αυστραλία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Τζόκοβιτς όπως Τομ Χανκς

Η υπόθεση του εγκλωβισμένου Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης έδωσε την αφορμή στο twitter για να πάρει... φωτιά. Πολλοί χρήστες παρομοίασαν την περίπτωση του Σέρβου τενίστα με εκείνη του Τομ Χανκς στη χολιγουντιανή ταινία The Terminal, όπου ο συμπαθής Βίκτορ Ναβόρσκι απ' την φανταστική Κρακόζια αντιμετωπίζει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα με τη βίζα του και παραμένει κολλημένος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης...

ΤένιςΑυστραλίαAustralian OpenΣερβίαΝόβακ Τζόκοβιτςειδήσεις τώρα