Κόσμος|31.10.2018 15:55

Η Ρωσική Εκκλησία στέλνει επιστολή στο ΥΠΕΞ

Μαρίνα Ζιώζιου

Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας παρέδωσε σήμερα στον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μασλόβ, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Ο κ. Μασλόβ ζήτησε την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιστολή δεν είναι τίποτα άλλο από το ανακοινωθέν της τελευταίας Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας στο Μινσκ για το ουκρανικό ζήτημα. 

Παράλληλα, οι κ.κ. Μπόλαρης και Μασλόβ αναφέρθηκαν στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες Ελλάδας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως απέδειξαν το Κοινό Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας (2016) που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στη χώρα μας και το τρέχον έτος τουρισμού, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο 190 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπλέον, με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Βούτση, στο πλαίσιο Ημερίδας της Βουλής των Ελλήνων για το ελληνο-ρωσικό έτος τουρισμού, ο κ. Μασλόβ πρότεινε, εν όψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, στη Μόσχα, να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, όπως ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση.

Ο κ. Μπόλαρης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση του Ρώσου πρέσβη, τον διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει, με τις συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών, πρόσφορες θεματικές για την ανάληψη νέας, από κοινού πρωτοβουλίας με τη Ρωσία, άμεσα υλοποιήσιμης σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδια υπουργεία, ενημερώνοντας σχετικά τον πρωθυπουργό.

Ρωσική εκκλησίααυτοκέφαλουπουργείο Εξωτερικώνεπιστολή