Κόσμος|07.01.2022 22:42

Καζακστάν: Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η χώρα - Βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους

Newsroom

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας στο Καζακστάν.Σε εμπόλεμη ζώνη έχουν μετατραπεί πολλά άλλοτε πολυσύχναστα σημεία της πόλης Αλμάτι, έπειτα από συνεχόμενες μέρες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Τοκάγεφ, απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και δίνει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση. «Εκείνοι που δεν θα παραδώσουν τα όπλα τους, θα εξουδετερωθούν. Είκοσι χιλιάδες ένοπλοι επιτέθηκαν στην Αλμάτι. Οι ενέργειές τους έδειξαν ότι υπήρχε σαφές σχέδιο επιθέσεων», διεμήνυσε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου. 

Με ρωσική βοήθεια η αποκατάσταση του ελέγχου στο αεροδρόμιο - Παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή περίπου 2.500 στρατιωτών από τα κράτη του συμφώνου συλλογικής ασφάλειας, υπό την Ρωσία. Από την συνδρομή των Ρώσων τέθηκε ήδη υπό έλεγχο το αεροδρόμιο στην Αλμάτι. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Καζακστάν. «Καλούμε τις ειρηνευτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης του συμφώνου συλλογικής ασφάλειας να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να στηρίξουν μία ειρηνική επίλυση», δήλωσε η Τζεν Ψάκη.


Στην πόλη Ακιμάτ ένα αυτοκίνητο πέφτει επάνω σε αστυνομικούς ενώ, σε άλλο βίντεο, φαίνονται διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες να εξουδετερώνουν και να χτυπούν βάναυσα μέλος των ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών 26 ένοπλοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν ενώ, στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα.


Καζακστάνσυγκρούσειςεξέγερσηειδήσεις τώρα