Κόσμος|09.01.2022 18:13

Κορονοϊός: Τα fake news κάνουν τις γυναίκες στην Αφρική απρόθυμες να εμβολιαστούν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Εκτός από τη χαμηλή διάθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού, η Αφρική είναι αντιμέτωπη και με την απροθυμία πολλών γυναικών – ιδίως αυτών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία – να εμβολιαστούν.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες από χώρες όπως η Γκάμπια ή η Σενεγάλη που ανησυχούν ότι ο εμβολιασμός θα θέσει σε κίνδυνο τρέχουσες ή μελλοντικές εγκυμοσύνες και, σε όλη την Αφρική, η επιτυχία του γάμου μίας γυναίκας εξαρτάται συχνά από τον αριθμό των παιδιών που θα γεννήσει. Κάποιες υποστηρίζουν ότι φοβούνται τον ιό λιγότερο από τον εμβόλιο.

Με τη δουλειά τους να θεωρείται η δημιουργία και φροντίδα της οικογένειας, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να χάσουν ούτε μία μέρα από παρενέργειες όπως η κόπωση ή ο πυρετός.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες ενίσχυσε τα fake news 

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, η παραπληροφόρηση και τα fake news ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χάσμα στα ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των δύο φύλων στην Αφρική. Η παραπληροφόρηση άνθισε και από τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των εμβολίων προς τις φτωχότερες χώρες, και ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά, όπου ελάχιστοι κάτοικοι έχουν smartphones. Με τα υψηλότατα ποσοστά αναλφαβητισμού μεταξύ των γυναικών στις περιοχές αυτές, η πληροφόρηση που λαμβάνουν αυτές είναι, πολλές φορές, προφορική και ανακριβής.

ΚορονοϊόςΑφρικήγυναίκεςεμβολιασμόςειδήσεις τώρα