Κόσμος|11.01.2022 11:29

Νέος τρόμος: Δημοσκόπηση αποκαλύπτει την μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών και αυτή δεν είναι ο κορονοϊός

Newsroom

Όλο και φθίνει ο αριθμός των Αμερικανών που θεωρεί την Covid-19 μεταξύ των κορυφαίων φόβων τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία δείχνει μεγαλύτερη ανησυχία για την οικονομία που παραπαίει και τον υψηλό πληθωρισμό από τη συνεχιζόμενη κρίση στην υγεία.


Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα διεξήχθη από το Associated Press και το NORC Center for Public Affairs Research και έδειξε ότι μόλις το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί τον κορονοϊό ως μία από τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές τους από 53% που ήταν το 2021.

Αν και οι ανησυχίες για την οικονομία δεν άλλαξαν πολύ σε σχέση με πέρυσι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό: 68%, εξακολουθεί να θεωρεί τα οικονομικά, ως μία από τις πέντε κορυφαίες υποθέσεις για το 2022, ενώ εκείνοι που ανέφεραν συγκεκριμένα την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού ανέβηκαν από  το 1% που ήταν πέρυσι, στο 14%.

Οι αυξήσεις τρομοκρατούν

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή τους, σε 39 χρόνια, σύμφωνα με το AP. Οι απότομες αυξήσεις των τιμών καταναλωτικών αντιστοιχούσαν στην αύξηση των Αμερικανών που κατατάσσουν στην έρευνα το κόστος ζωής και τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, ως βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 24% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, σε σύγκριση με μόλις 12% πέρυσι.
Το θέμα της μετανάστευσης σημείωσε επίσης άνοδο τους τελευταίους 12 μήνες, με το 32% να την αναφέρει ως κορυφαία ανησυχία με άλμα 14 ποσοστιαίων μονάδων από το 2021, ενώ τα «θέματα των όπλων» αυξήθηκαν κατά 19 μονάδες.

Τα «άλλα θέματα υγειονομικής περίθαλψης» πέρα από τον Covid-19, καθώς και ο «ρατσισμός» και η «φυλετική ανισότητα», μειώθηκαν κατά 11 και 9 μονάδες, αντίστοιχα.

Η ταυτότητα της έρευνας είχε να κάνει με 1.089 ερωτηθέντες και διεξήχθη μεταξύ 2 και 7 Δεκεμβρίου, μετά την άνοδο της μετάλλαξης Όμικρον, υποδηλώνοντας ότι οι ανησυχίες για τον ιό μειώθηκαν ακόμη και όταν η τελευταία «παραλλαγή ανησυχίας» - έτσι όπως αποκαλέστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – δεν τρόμαξε τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου.

Σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν, πολλοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι τα πιο πρόσφατα νέα για την Όμικρον δεν άλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με την πανδημία, ανέφερε το AP. Ξεχάστε λοιπόν τον κορονοϊό, στο βάθος του τούνελ… πιο σκοτεινή η οικονομία.

Κορονοϊόςοικονομίαδημοσκόπησηειδήσεις τώραΗΠΑ