Κόσμος|13.01.2022 19:50

Τουρκία - Αντιπρόεδρος ΑΚΡ σε Δένδια: Γνωρίζουμε ποιος προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία στην πρόσφατη ιστορία

Μαρία Ζαχαράκη

Τον Νίκο Δένδια στόχευσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της , Νουμάν Κουρτουλμούς, απαντώντας στην ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΕΞ στην Αθήνα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Πολιτισμού.

«Οι σχέσεις γειτονίας δεν συμπεριλαμβάνονται στις σχέσεις συμμαχίας και γίνονται ατυχείς δηλώσεις που βλάπτουν τη βούλησή μας να λύσουμε τα κοινά ζητήματα», σημείωσε ενώ στη συνέχεια είπε ότι απορρίπτει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφορικά με την πρόσφατη ιστορία.

«Είναι απολύτως λάθος και δεν έχουν καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα», είπε, ενώ συνέχισε λέγοντας «δυστυχώς, η πλευρά που προσπάθησε να εισβάλει στη χώρα μας, στα εδάφη της Ανατολίας, αν είναι να μιλήσουμε για ιστορία, είναι η πλευρά που κάνει αυτές τις δηλώσεις κατά της Τουρκίας με την ενίσχυση που έχει λάβει από ορισμένες χώρες. Υπό αυτή την έννοια, τους προειδοποιούμε από εδώ ότι γνωρίζουμε την πρόσφατη ιστορία, εμείς και όλος ο κόσμος γνωρίζουμε ποιος ήταν ο επιτιθέμενος στην πρόσφατη ιστορία. Το θέμα όμως δεν είναι να πετάμε κάποια λόγια και να κρυβόμαστε πίσω από την ιστορία, αλλά να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα φιλικά και κυρίως με ωριμότητα, όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτονίας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι θεωρούμε αυτή τη δήλωση εξαιρετικά ατυχή, ανούσια, εκτός ιστορικών δεδομένων και επιζήμια για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ μας», δήλωσε κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Φαίζ Σουτζούογλου.

Ο δρόμος για ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο είναι η αποδοχή δύο ισότιμων και κυρίαρχων κοινοτήτων

Ο Κουρτουλμούς στη συνέχεια έστειλε μήνυμα προς όποιους δεν μπορούν να χωνέψουν –όπως είπε- ότι η Τουρκία στηρίζει το ψευδοκράτος, ότι θα συνεχίσει να το κάνει. «Είναι κοινή εθνική υποχρέωση και των δύο χωρών να οδηγήσουν τη Βόρεια Κύπρο στο μέλλον ως μία ανεξάρτητη χώρα και σε ένα περιβάλλον όπου έχουν αναδυθεί νέοι αγώνες εξουσίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καθώς οι παγκόσμιες ισορροπίες αρχίζουν να αλλάζουν», ανέφερε.

«Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές ορισμένων χωρών που με τετελεσμένα αγνοούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και την κυριαρχία της Βόρειας Κύπρου και προσπαθούν να οπισθοδρομήσουν τη Βόρεια Κύπρο με συνεχείς αδικίες. Δεν πρόκειται να παρατήσουμε τον αγώνας μας εναντίον τους επ’ ουδενί. Λέμε αυτό, "Ο δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία στο νησί της Κύπρου είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ισότιμων και κυρίαρχων κοινοτήτων. Γνωρίζουμε ότι όποιος δεν το αποδέχεται αυτό, δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικότητες της Κύπρου, παρά την έντονη ρητορική που χρησιμοποιεί», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Βόρεια Κύπρο ως εθνικό καθήκον και ότι στέκεται στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου ότι όποια θέση σας και αν φέρετε στην ατζέντα, το δίκαιο είναι η αποδοχή της ισότιμης ύπαρξης και κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Για το λόγο αυτό, δεν είναι αποδεκτό ορισμένες χώρες να προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός, ειδικά με την υποστήριξη που λαμβάνουν από ορισμένους κύκλους, και να χρησιμοποιούν κατά καιρούς σκληρές λέξεις που στοχεύουν όχι μόνο τη Βόρεια Κύπρο αλλά και την Τουρκία», δήλωσε.

υπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαΝουμάν Κουρτουλούςειδήσεις τώραΝίκος Δένδιας