Κόσμος|14.01.2022 13:00

Τουρκία: Προαναγγέλλει πρόωρες εκλογές ο υπουργός Οικονομικών;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, υποστήριξε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να φτάσει στα ύψη τον Ιανουάριο, αλλά θα υπάρξει μείωση από τον Μάιο κι έπειτα με τις εξελίξεις στον κόσμο και την πτώση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ σημαντική μείωση θα σημειωθεί προς το τέλος του έτους.

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ο Νεμπάτι είπε: «Θα πάω στις εκλογές με μονοψήφιο πληθωρισμό τον Ιούνιο του 2023», ωστόσο η δήλωση που έκανε για μείωση μετά τον φετινό Μάιο πυροδότησε πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών στον αντιπολιτευόμενο τουρκικό τύπο και αλλαγής κλίματος για την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα θέμα που λύνεται.

«Τώρα θα λύσουμε τον πληθωρισμό. Μετά από αυτό, το έτος 2022 θα είναι έτος πλήρους ανάκαμψης, σταθερότητας και επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Υψηλό πληθωρισμό και ισοτιμία προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα, που ανακοίνωσε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, προβλέπει για το δολάριο στο τέλος του έτους να φτάνει στις 16,13 λίρες και ο πληθωρισμός στο 29,75%.

Στα ύψη τα επιτόκια στις τράπεζες

Παρά τις πολιτικές που εξαγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για τη δημιουργία περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, οι τράπεζες άρχισαν να χρεώνουν επιτόκια έως και 39% ετησίως στα καταναλωτικά δάνεια.

Τα επιτόκια φτάνουν έως και 46% στα εμπορικά δάνεια, το 33% στα στεγαστικά και το 34% στα οχήματα.

Γελοιογραφία για οικονομία

Το σατιρικό περιοδικό Leman εφιστά την προσοχή στην τεράστια αύξηση των τιμών στις σερβιέτες. «Η πρόσβαση σε σερβιέτες είναι βασική ανάγκη, όχι πολυτέλεια», λέει το περιοδικό.

Το 82% των γυναικών στην Τουρκία δεν μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες.


Το εξώφυλλο του περιοδικού εφιστά την προσοχή σε ένα καινούριο hashtag στο Twitter #PedVergisiniKald?r για την κατάργηση του φόρου στις σερβιέτες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπληθωρισμόςειδήσεις τώραΤουρκία