Κόσμος|14.01.2022 16:45

Ερντογάν στην καθέλκυση της κορβέτας UFUK: H δύναμή μας θα αυξηθεί στις θάλασσες χάρη σε αυτό το πλοίο

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα νέο πλοίο - κορβέτα που θα ενισχύσει την ισχύ της Τουρκίας στη θάλασσα, όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθελκύστηκε την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, με μία πανηγυρική τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

«Εύχομαι να είναι καλορίζικο το πλοίο μας Ουφούκ (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει Ορίζοντας), το οποίο πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών ασφάλειας και συλλογής πληροφοριών για τη χώρα μας στη θάλασσα. Δεν θέλουμε πια να αγοράζουμε από έξω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το νέο πλοίο θα βοηθήσει κατά πολύ τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) στη συλλογή πληροφοριών και στις θάλασσες πλέον.

«Το πλοίο πληροφοριών μας, το οποίο θα θέσουμε σε λειτουργία, είναι μια νέα και σημαντική ευκαιρία για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μας. Πιστεύω ότι η δύναμή μας θα αυξηθεί στις θάλασσες όσο και στην ξηρά και στον αέρα, χάρη σε αυτό το πλοίο, το οποίο διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που ελάχιστες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στον κόσμο», είπε.

Ενεργητική άμυνα

Ο Τούρκος πρόεδρος εισήγαγε έναν καινούριο όρο για την άμυνα της χώρας του, τον όρο της «Ενεργητικής Άμυνας», ώστε να είναι προετοιμασμένη για τους πολέμους του μέλλοντος. «Τώρα, με όχημα την αντίληψη για μια ενεργητική άμυνα, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για το πολεμικό περιβάλλον του μέλλοντος.

Τα γεγονότα γύρω μας -ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια- μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατόν έθνη χωρίς ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία να ατενίζουν το μέλλον με σιγουριά. Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα που ορίζει τα παιχνίδια στην περιοχή της και χαλάει αυτά που έχουν ήδη στηθεί. Παρόλα τα κρυφά και φανερά εμπάργκο, η Τουρκία οφείλει την ικανότητά της να κάνει τις κινήσεις που απαιτούν τα εθνικά της συμφέροντα, στην πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία», ανέφερε.

Όλα για τη Γαλάζια Πατρίδα

«Η Τουρκία, που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις μεριές, μπορεί να προστατευθεί σωστά μόνο εάν υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», δήλωσε.

«Η χώρα μας είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης. Είναι μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν σε εθνικό επίπεδο να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικό πλοίο. Επιπλέον, εμείς έχουμε επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα με χαρακτηριστικά πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού και με λογικό κόστος. Η επιτυχία της χώρας μας έχει γίνει επίσης σημαντική πηγή ελπίδας για όλους τους καταπιεσμένους και αδικημένους λαούς. Τα πλοία και τα σκάφη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της χώρας μας για τις δικές μας ανάγκες καθώς και για όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, έχουμε εξάγει 180 ναυτικές πλατφόρμες σε 25 χώρες μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα νέα σχέδια στο πολεμικό ναυτικό, που περιλαμβάνουν ένα θωρηκτό, ένα αεροπλανοφόρο και πολεμικά μη επανδρωμένα πλοία. «Θα ενισχύσουμε το ναυτικό μας ακόμη περισσότερο τα επόμενα 2 χρόνια. Είμαστε κοντά στο να προκηρύξουμε διαγωνισμό για το αντιτορπιλικό (θωρηκτό) μας TF-2000. Θα θέσουμε σε λειτουργία το ελικοπτεροφόρο πλοίο μας Anadolu, με το οποίο μπορούμε να διεξάγουμε αεροπορικές επιχειρήσεις με ελικόπτερα και UAV που θα αναπτύξουμε, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη θαλάσσια και εναέρια ισχύ μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους κατασκευάζοντας τρία δικά μας πολεμικά πλοία ταυτόχρονα. Εκτός από τα UAV και τα SIHA, σχεδιάζουμε συστήματα στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα και αυτόνομα θαλάσσια οχήματα. Θα παίζουμε στη σούπερ λιγκ του κόσμου με τη ναυτική και αεροπορική ισχύ που θα παρέχει το αεροπλανοφόρο μας, το οποίο θα παράγουμε με εγχώριους και εθνικούς πόρους. Στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και μετά την κατάκτηση των θαλασσών, στην κατάκτηση και του διαστήματος

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο επόμενος στόχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι να πάρει τη θέση της στο διάστημα μέσω της δορυφορικής νοημοσύνης και να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα μέσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο διάστημα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη τόσο συστημάτων εκτόξευσης όσο και δορυφορικών συστημάτων για το διάστημα», είπε, ενώ δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα Εθνικής Υπηρεσίας, «η οποία προσαρμόζεται γρήγορα στις καινοτομίες και μοιράζεται τις γνώσεις της με όλους τους σχετικούς φορείς, πολλοί από τους οποίους δεν φαίνονται, είναι άγνωστοι και αόρατοι».

Κατά την τελετή της καθέλκυσης της κορβέτας «Ουφούκ» παρών ήταν παρών κι ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πλοίο που αλλάζει τα δεδομένα στο ναυτικό.

«Οι συνθήκες της γεωγραφίας και τα προβλήματα που υπάρχουν υποχρεώνουν την Τουρκία να είναι ισχυρή στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, ακόμη και στο διάστημα και τον κυβερνοχώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κορβέτα αυτή αποτελεί ένα σημείο καμπής στην τουρκική ναυτική ιστορία και την εθνική αμυντική βιομηχανία μας. Με το πλοίο αυτό, πολλά κρίσιμα συστήματα είναι υπό την επίβλεψη του κράτους και η χώρα μας έχει γίνει μια από τις λίγες χώρες με δυνατότητα σχεδιασμού και κατασκευής πολεμικών πλοίων».

Τί είναι το «Ουφούκ»

Η κατασκευή του πλοίου «Ουφούκ» ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2017. Κύριος ανάδοχος του έργου είναι η STM Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticaret A.S. Στο πλαίσιο του έργου, το TCG UFUK (A-591) εγκαινιάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019 με μια τελετή, στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η ενσωμάτωση των συστημάτων στο πλοίο μήκους 99,5 μέτρων και πλάτους 14,5 μέτρων έγινε από την Aselsan. Η HAVELSAN κατασκεύασε το σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT, το σύστημα μετάδοσης δεδομένων, το ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριών πλοίου, το σύστημα CCTV και το λειτουργικό σύστημα μηνυμάτων. Το ποσοστό εντοπιότητας του «Ουφούκ», στο οποίο συνεισέφεραν περίπου 194 εγχώριες εταιρείες, έφτασε το 70%.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεγκαίνιαΤουρκίατουρκική κορβέτα