Κόσμος|17.01.2022 18:46

Με την «Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας», Σεζέν Ακσού, τα βάζει ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Στο στόχαστρο έχουν μπει πολλοί καλλιτέχνες και τραγουδιστές στην Τουρκία για τραγούδια τους που θεωρούνται ότι περιέχουν στίχους που στρέφονται κατά της κυβέρνησης και του Ισλάμ.

Το τραγούδι της Σεζέν Ακσού, της μεγαλύτερης τραγουδίστριας της Τουρκίας (σ.σ. η Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας), «Ζώντας κάτι υπέροχο», που κυκλοφόρησε το 2017, βρέθηκε τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, στο στόχαστρο του Εθνικού Κινήματος Μπέκα, γνωστό για την εγγύτητά του στο κυβερνών κόμμα AKP.

Ο βουλευτής του AKP, Μουσταφά Ατσικγκιόζ, ήταν επίσης μεταξύ της ομάδας που στόχευσε την Ακσού εξαιτίας των στίχων του τραγουδιού που αναφέρουν: «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Απλά προχωράμε και μπορεί να είναι προς το καλύτερο, μπορεί και προς την καταστροφή. Δώστε τους χαιρετισμούς μου σε αυτήν την αδαή Εύα και τον Αδάμ». Η ομάδα κάλεσε σήμερα να συγκεντρωθούν μπροστά από το σπίτι της Σεζέν Ακσού για να διαβάσουν μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά της τραγουδίστριας.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση που έχει λάβει διαστάσεις στην Τουρκία, σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι η απρόσεκτη στάση απέναντι σε θρησκευτικά πρόσωπα είναι ασέβεια. «Ο Αδάμ και η σύζυγός του Εύα αντιπροσωπεύουν τις κοινές αξίες και είναι οι ένδοξοι πρόγονοι όλης της ανθρωπότητας», αναφέρει. Ιμάμης τζαμιού στην πρωτεύουσα Άγκυρα ζήτησε επιστροφή στο χαλιφάτο για να προστατευτεί το Ισλάμ.

Πολλοί Τούρκοι καλλιτέχνες πρόστρεξαν να υποστηρίξουν τη Σεζέν Ακσού. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Ζουλφού Λιβανελί, δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στην Σεζέν Ακσού ήταν μια εκστρατεία λιντσαρίσματος.

«Όσοι διαστρεβλώνουν αυτούς τους στίχους, δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, την ποίηση ή τον πολιτισμό. Παρακολουθούν και σχολιάζουν την τέχνη από στενά πολιτικά παράθυρα». Η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στην Σεζέν Ακσού.

«Έχουμε γίνει μια κοινωνία που φθείρει τους καλλιτέχνες της με προσβολές, λιντσαρίσματα και συκοφαντίες και τους κάνει να αισθάνονται πολύ, πολύ μόνους. Είναι τόσο εύκολο να επιτεθείς στους ανθρώπους. Η Σεζέν Ακσού είναι ένας από τους πολυτιμότερους καλλιτέχνες αυτής της χώρας. Τα τραγούδια και η φωνή της έχουν πάρει μια θέση στις καρδιές πολλών γενεών».

Ο καλλιτέχνης, Μουσταφά Σαντάλ, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Εθνικού Κινήματος Μπέκα και απειλήθηκε ότι «θα έρθουμε για τσάι αύριο, αδερφέ Μουσταφά Σαντάλ», έγραψε σε ανάρτησή του:

«Από όσο μπορώ να καταλάβω, δεν έχεις δράμι μυαλό, γι’ αυτό μην το κάψεις προσπαθώντας να καταλάβεις τί είναι ο καλλιτέχνης και ειδικά να καταλάβεις έναν από τους βαθύτερους ποιητές αυτής της χώρας. Είναι παράλογο και ανούσιο να διαστρεβλώνετε έναν στίχο ενός τραγουδιού με τέτοιο τρόπο!».

Παράλληλα, με τις διαμαρτυρίες, ένας πολίτης στο Ζόνγκουλντακ κατέθεσε μήνυση κατά της Σεζέν Ακσού, ισχυριζόμενος ότι διέπραξε το αδίκημα της «προσβολής και πρόκλησης των θρησκευτικών αξιών», επειδή στο τραγούδι η Εύα αποκαλείται «αδαής». Στη μήνυση, ο πολίτης καλεί όλους τους πολίτες του κόσμου να υποβάλουν μήνυση κατά της Σεζέν Ακσού. «Ένας καλλιτέχνης το να συμπεριλαμβάνει τους πρωτόπλαστους, τον Αδάμ και την Εύα, σε ένα τραγούδι που περιέχει προσβολές, δεν είναι καλλιτέχνης στα μάτια μου. Χρησιμοποιούν την έκφραση ‘αδαής’ για τη μητέρα μας. Αυτό είναι προσβολή όχι μόνο για τον ισλαμικό κόσμο, αλλά για όλη την ανθρωπότητα, για τη μητέρα και τον πατέρα όλων των ανθρώπων. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Πλήγωσε τα θρησκευτικά μου αισθήματα. Υπέβαλα μήνυση, γιατί αυτό επιτάσσει το ανθρωπιστικό μου καθήκον. Θέλω να τιμωρηθεί αυτό το άτομο. Φτάνει πια, μην παίζει κανείς με τα θρησκευτικά μας αισθήματα. Ας μην προσβάλλουν τις θρησκευτικές μας αξίες. Έχω βαρεθεί τέτοιους ανθρώπους. Κάνω το καθήκον μου ως πολίτης και θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι τέλους».

Στο στόχαστρο και ο Ταρκάν

Πριν από λίγες ημέρες το ίδιο κίνημα, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε κατηγορήσει και τον Ταρκάν, το νούμερο 1 ποπ τραγουδιστή της Τουρκίας, για «παρακίνηση σε πραξικόπημα» με το τραγούδι του «Τζούπα».

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κινήματος Μπέκα, Μουράτ Σαχίν, ισχυρίστηκε ότι ο Ταρκάν υπονοούσε «χούντα» (τζούντα, στα τουρκικά) στο τραγούδι με το ρεφραίν «Τζούπα Τζούπα». Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές λέξεις με νόημα στο τραγούδι, ο Σαχίν κάλεσε να προστατεύσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ποιος είναι ο στιχουργός του τραγουδιού «Τζούπα Τζούπα», το οποίο κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου 2016 (την προηγούμενη ημέρα του πραξικοπήματος), από τον τραγουδιστή Ταρκάν, ο οποίος αποκάλεσε όσους υποστηρίζουν τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φανατικούς. Τί νόημα έχουν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού; Ποιος είναι ο στιχουργός αυτού του τραγουδιού; Αγαπητέ ποπ σταρ Ταρκάν; Εννοείς "Χούντα Χούντα", όταν τραγουδάς Τζούπα Τζούπα;», ανέφερε ο επικεφαλής της φερόμενης παρακρατικής ομάδας.

τραγουδίστριαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουλεϊμάν ΣοϊλούΤουρκία