Κόσμος|22.01.2022 15:13

Ρωσία - Ουκρανία: Με το φόβο του πολέμου οι κάτοικοι

Newsroom

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία επέμειναν στις θέσεις τους οδηγώντας τον μεταξύ τους διάλογο για την Ουκρανία σε αδιέξοδο. Το Κρεμλίνο επιμένει στον τερματισμό διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και ο Λευκός Οίκος απαιτεί εγγυήσεις από την Μόσχα πως δεν θα γίνει εισβολή στην Ουκρανία. Όλα αυτά την ώρα που στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν ασκήσεις και οι Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση.

Και οι κάτοικοι σε κοντινές περιοχές των ρωσο-ουκρανικών συνόρων βλέπουν για άλλη μια φορά τον πόλεμο να έρχεται στα σπίτια τους.
«Είμαστε μπροστά σε κάτι απαίσιο και τρομακτικό. Και ναι… μπορώ να πω ότι φοβάμαι», είπε ο Βίκτορ Πισκουγκιν κάτοικος του Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Το αδιέξοδο στις χθεσινές συνομιλίες ΜπλίνκενΛαβρόφ αποτυπώνεται στα λόγια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. «Είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον πόλεμο; Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο Πούτιν. Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα αποφασίσει τι θα κάνει η Ρωσία», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Μόσχα επιμένει πως η συγκέντρωση των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σημαίνει επικείμενη εισβολή. Και περιμένει την επόμενη εβδομάδα την γραπτή απάντηση του Λευκού Οίκου στο διπλό αίτημα της: Παύση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από χώρες κοντά στην Ρωσία.

«Ο Μπλίνκεν συμφώνησε στην ανάγκη να είμαστε πιο λογικοί σε αυτόν τον διάλογο και ελπίζω να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ακούσαμε τους Ρώσους αξιωματούχους να λένε πως δεν έχουν πρόθεση να εισβάλλουν στην Ουκρανία. Είναι οι πράξεις κι όχι τα λόγια που κάνουν τη διαφορά», ανταπάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στο Κίεβο πέντε ακόμα ελικόπτερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όμως βλέπει ένα πιο αισιόδοξο σενάριο.

«Δεν πιστεύω πως η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία. Και ελπίζω αυτή η πρόβλεψη μου να είναι σωστή», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι χώρες της Βαλτικής πάντως ανησυχούν. Και θωρακίζουν το Κίεβο. Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.