Κόσμος|25.01.2022 12:41

Κωνσταντινούπολη: Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Μπαλάκι ευθυνών δήμου και κυβέρνησης

Μαρία Ζαχαράκη

Ήλιος με δόντια επικρατεί σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη μετά τη χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση που εγκλώβισε επί ώρες χιλιάδες οδηγούς στους δρόμους και έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις λένε ότι η χιονόπτωση θα ξεκινήσει ξανά από τις 18.00 απόψε και θα διαρκέσει για άλλες 2 ημέρες.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν σταματήσει όλες τις πτήσεις μέχρι τις 00.00, αν και ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας υπόσχεται ότι θα ξεκινήσουν και πάλι σύντομα.

Ωστόσο, χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες εκτελούν -με το ζόρι- τις πτήσεις τους. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, ενώ επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα αεροπλάνα ακόμη και για 8 ώρες, μέχρι να καθαριστούν οι πίστες.

Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που έχουν εγκλωβιστεί για πάνω από 30 ώρες ξεκίνησαν διαμαρτυρίες για την κατάσταση.

Τα ιδιωτικά οχήματα απαγορεύτηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις 13.00 σήμερα, ενώ και τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους λόγω κλειστών δρόμων ακόμη.

Σχολεία, υπηρεσίες και εταιρείες παραμένουν κλειστές σήμερα.

Λόγω της κατάστασης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαίλογλου και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) Γιουνούς Σεζέρ.

Την ίδια ώρα, διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δήμο και κυβέρνηση/νομαρχία για τις ευθύνες από τα προβλήματα της χιονόπτωσης στην Κωνσταντινούπολη, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι τώρα το σημαντικό είναι η βοήθεια προς τους πολίτες κι όχι η αναζήτηση ευθυνών.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χθεσινής ημέρας ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι:

  • Η χιονόπτωση ανά τετραγωνικό μέτρο σε 8 ώρες ήταν 60 κιλά.
  • Το πάχος του χιονιού σε κάποιες περιοχές έφτασε τα 80 εκατοστά, ενώ σε κάποιους δρόμους ξεπερνά το 1 μέτρο
  • Αυτή τη στιγμή στην Πόλη έχει σχηματιστεί πάχος χιονιού μεταξύ 30-35 cm και 50 cm.
  • Υπάρχουν 133.360 τόνοι διαθέσιμοι αλάτι. Έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 54 χιλιάδες τόνοι αλάτι και περίπου 21 τόνους διαλύματος σε αυτό το 4ήμερο μέχρι στιγμής.

Δεν λείπουν φυσικά και οι εικόνες που αντικατοπτρίζουν σοβαρά ή αστεία την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚωνσταντινούποληκακοκαιρίαΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώρα