Κόσμος|26.01.2022 13:00

Τουρκία: Το χιόνι, το… ψάρι που έκατσε στο λαιμό του Ιμάμογλου και η νέα πολιτική αντιπαράθεση

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν σήμερα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για το γεύμα που είχε σε ψαροταβέρνα με τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία, ενώ η έντονη χιονόπτωση είχε σταματήσει τη ζωή στην Πόλη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει ότι κάθε φορά που ο λαός αντιμετωπίζει μια καταστροφή, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν ενδιαφέρεται. Είτε πηγαίνει για σκι είτε για φαγητό, λέει η «Σαμπάχ», θυμίζοντας όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε πάει για σκι μετά τον σεισμό στο Ελαζίγ.

Ο δήμαρχος της Πόλης ανάρτησε ο ίδιος φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Twitter, αποκαλύπτοντας ότι βρισκόταν σε ψαροταβέρνα, «όταν οι ζωές των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης κινδύνευαν λόγω έλλειψης κατάλληλης προετοιμασίας από το δήμο», όπως καταγγέλλει ο φιλοκυβερνητικός τύπος σήμερα.

Και ταυτόχρονα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στα τουρκικά ΜΜΕ ήταν ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Ονγκιούν, βρισκόταν επίσης σε διακοπές για σκι στην Ελβετία.

Συνέφαγε με τον «εχθρό» του ψευδοκράτους

Τα τουρκικά ΜΜΕ επικρίνουν τον Ιμάμογλου ότι «την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ζούσε έναν εφιάλτη από το χιόνι, ο δήμαρχος - για κάποιο λόγο - δεν μπορούσε να ακυρώσει αυτό το σκανδαλώδες δείπνο», όπως αναφέρουν, προσδίδοντας μία πολιτική και… εθνική, αν όχι προδοτική χροιά σε αυτό το ραντεβού με τον πρέσβη της Αγγλίας (εγγυήτριας χώρας στην Κύπρο), λίγες ώρες μάλιστα μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος.

«Τόσο σημαντικό ήταν το δείπνο με τον Βρετανό διπλωμάτη στην ψαροταβέρνα;», αναρωτιούνται κάποια τουρκικά ΜΜΕ.

«Ποιο ήταν αυτό το ακαταμάχητο αντικείμενο συζήτησης, που τον έκανε να πάει σε εκείνο το δείπνο μέσα στη χιονοθύελλα;», ρωτούν, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα, Sir Dominick Chilcott, είναι γνωστός για τις απόψεις του εναντίον του κατοχικού καθεστώτος.

«Ο Βρετανός πρέσβης επιθυμεί την κατάργηση της ΤΔΒΚ και την επανένωση του νησιού.

Ο Βρετανός πρέσβης, ο οποίος είχε δείπνο με τον Ιμάμογλου την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΤΔΒΚ, είχε δηλώσει λίγο πριν στο BBC: "Η διαίρεση στο νησί είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη είναι και η αιτία ορισμένων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η λύση είναι και οι δύο κοινότητες στο νησί να ζήσουν μαζί ευτυχισμένα και να μετατρέψουν τη γεωστρατηγική εικόνα στην ανατολική Μεσόγειο σε μια θετική προοπτική”», είχε επισημάνει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Τα αποτελέσματα των ‘εκλογών’ στο ψευδοκράτος ήταν 180 μοίρες αντίθετα με τις πολιτικές της Δύσης», αναφέρει το SuperHaber. «Το πολιτικό κόμμα που έδρασε μαζί με την Τουρκία και δεν σκέφτηκε να ενωθεί με τους Ελληνοκύπριους κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ενώ το κόμμα που ήθελε να ενωθεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε.

Η πλευρά που νίκησε έκανε δηλώσεις που περιλάμβαναν τις λέξεις ‘Είμαστε οι θεματοφύλακες της ανατολικής Μεσογείου’. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν μπόρεσε να ακυρώσει το δείπνο του με τον Βρετανό πρέσβη στην Άγκυρα, τον εκπρόσωπο ενός από τις εγγυήτριες χώρες…», αναφέρει.

Η συγγνώμη Ιμάμογλου για την ταλαιπωρία και η… εξήγηση για το ψάρι

Ο Ιμάμογλου σε δηλώσεις του σήμερα ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες του που υπήρξαν θύματα του χιονιά

«Θα ήταν αφύσικο να περιμένουμε μια πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων να βιώσει μια ομαλή διαδικασία. Φυσικά, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε στους πολίτες μας, τους οποίους αναγκάσαμε να περιμένουν έστω και 1 ώρα στον δρόμο και που υπέφεραν. Συγγνώμη, δεν το θέλαμε». 

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για την ψαροταβέρνα που πήγε με τον Βρετανό πρέσβη, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να προβεί σε εξηγήσεις, κατηγορώντας ωστόσο τους επικριτές του για «λαϊκισμό». 

«Μιλάμε για ένα γεύμα με έναν πρέσβη. Ο Βρετανός πρέσβης είχε επισκεφτεί το δήμο στο παρελθόν και ως δήμαρχος προγραμμάτισα μετά αυτή τη συνάντηση. Το κανονίσαμε πριν από 20-25 μέρες. Ήταν ένας χώρος ανοιχτός, δεν ήταν κρυφός. Σε ένα μέρος, ένα διαφανές γεύμα. Ένα εστιατόριο στο οποίο πηγαίνω εδώ και 23 χρόνια. Ο αξιότιμος πρέσβης είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη από την Άγκυρα μία ημέρα πριν».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚωνσταντινούποληΕκρέμ Ιμάμογλουκακοκαιρίαχιόνι