Κόσμος|27.01.2022 21:32

Τουρκία - ΣΕΑ υπό την προεδρία Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει αλόγιστα το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του έτους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, η οποία κράτησε σχεδόν 5 ώρες, καλείται η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και συνεργασία, ενώ τονίζεται η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για άλλη μια φορά να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα αλόγιστα παραβιάζει και διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο 

«Η Ελλάδα, η οποία αλόγιστα παραβιάζει και διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και επιμένει να εξοπλίζει τα νησιά παρά τις συνθήκες, έχει κληθεί να ανταποκριθεί ειλικρινά στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία. Επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα».

Παράλληλα, συνίσταται ψυχραιμία σε Ρωσία και Ουκρανία. «Συζητήθηκε η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Η κλιμάκωση της έντασης δε θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα στα συμφέροντα κανενός. Καλούνται όλα τα μέρη να μειώσουν την ένταση και να λειτουργήσουν με ψυχραιμία».

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειαςειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑιγαίοΤουρκία