Κόσμος|29.01.2022 18:44

Τουρκία: Μιλά ξανά για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και εκφράζει «αμέριστη συμπαράσταση»

Μαρία Ζαχαράκη

Την αμέριστη συμπαράσταση στους «τούρκους», όπως τους αποκαλεί, της δυτικής Θράκης εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει απτόητα να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης» και πως «θα είναι πάντα δίπλα σε όλους τους αδελφούς στη Δυτική Θράκη που εργάζονται με αυτοθυσία για την απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων».

«Την 29η Ιανουαρίου Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης, που αποτελεί σημείο καμπής στον αγώνα για δικαιώματα των ομογενών μας της Δυτικής Θράκης, προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα τους ως Τούρκοι, θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απτόητα τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», αναφέρει το υπουργείο. «Θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη, με πρώτους τους εκλεγμένους Μουφτήδες, που εργάζονται με αυτοθυσία για να απολαύσουν αυτά τα δικαιώματα», σημειώνει επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης 

Το 1988 η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε τη διάλυση των σωματείων το όνομα των οποίων περιείχε τη λέξη «τουρκικό» με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχουν τούρκοι στην Ελλάδα».

Στις 29 Ιανουαρίου 1988 η Μουσουλμανική Μειονότητα της δυτικής Θράκης πραγματοποίησε μαζική πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν λόγω απόφαση και κάθε χρόνο στις 29 Ιανουαρίου η μειονότητα πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης.

τουρκικό ΥΠΕΞΔυτική Θράκημουσουλμάνοιειδήσεις τώραΤουρκία