Κόσμος|29.01.2022 22:34

Ιταλία: Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο - Ξανά πρόεδρος ο Ματαρέλα

Newsroom

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ιταλίας ο Σέρτζιο Ματαρέλα, του οποίου η δεύτερη θητεία επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι ζήτησαν επισήμως από τον Ματαρέλα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει τις τελευταίες ημέρες. 

Το ιταλικό κοινοβούλιο επικύρωσε την απόφαση των κομμάτων με σχετική ψηφοφορία. Ο Ματαρέλα, στην 8η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, συγκέντρωσε το ελάχιστο των 505 ψήφων που απαιτούνταν, από τους συνολικά 1.009 ψηφοφόρους. Εκείνη τη στιγμή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα οι βουλευτές, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής να διακόψει την ανάγνωση των ψηφοδελτίων. Στη συνέχεια, η καταμέτρηση συνεχίστηκε, με τον Ματαρέλα να έχει δεκάδες ακόμα θετικές ψήφους. 

Η άρνηση του 80χρονου Ματαρέλα, λίγο καιρό πριν, ήταν αυτή που οδήγησε σε συνεχεία άκαρπες προσπάθειες για την εκλογή νέου προέδρου.

Ντράγκι: Εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς η επανεκλογή  Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα. Πιο αναλυτικά, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που εισάκουσε την ισχυρότατη βούληση του κοινοβουλίου να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία».

Μάριο Ντράγκιειδήσεις τώραΣέρτζιο Ματαρέλα