Κόσμος|31.01.2022 18:24

Τουρκία - Πρόεδρος Αμυντικής Βιομηχανίας: Υπάρχει πρόοδος στην αγορά 2ης συστοιχίας S-400

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε ενημέρωση Τούρκων δημοσιογράφων στην Άγκυρα δήλωσε για τα F-16 ότι «τα πρώτα νέα είναι πως δίνονται θετικά μηνύματα στις συνομιλίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελική έγκριση θα ληφθεί από το Κογκρέσο, νομίζω ότι θα πρέπει να ισορροπήσουμε τις προσδοκίες μας ανάλογα. Ως προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, θα ήθελα να δηλώσω ότι προσπαθούμε για την ταχεία συνέχιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού των F-16».

Όσον αφορά τους S-400 δήλωσε ότι, «κάτσαμε στο τραπέζι και δύο μέρη από την πρώτη μέρα. Κανείς δεν σας δίνει μεταφορά τεχνολογίας σε χρυσό πιάτο. Ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες για τη δεύτερη συστοιχία S-400 άργησαν πολύ, είναι η μυστικοπάθεια της άλλης πλευράς και οι ελιγμοί και οι διαπραγματεύσεις που κάναμε για να τις ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο».

Ερωτήθηκε επίσης πώς η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. «Σήμερα, όταν κοιτάμε τα όπλα που χρησιμοποιούν οι εχθροί μας σε διάφορες επιχειρήσεις, βλέπουμε προϊόντα διαφόρων χωρών. Αυτά δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα», είπε.

Ακάρ: «Η συνθήκη του Μοντρέ ισχύει»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στη ρωσο-ουκρανική κρίση, είπε ότι η στάση της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη και σαφής.

«Εδώ και χρόνια δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, της ειρήνης και της ευημερίας των χωρών με σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα. Το καθεστώς που παρέχεται από τη συνθήκη του Μοντρέ ισχύει για όλα τα μέρη. Πάντα λέγαμε ότι είναι μία επωφελής συνθήκη και ότι αποκλείεται να την εγκαταλείψουμε υπό τις σημερινές συνθήκες. Ως Τουρκία, είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ρόλο στο διάλογο στη Μαύρη Θάλασσα. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε», είπε.

Εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης, ο Ακάρ είπε: «Ως Τουρκία, συνιστούμε σε όλα τα μέρη ηρεμία, συντονισμό, συνεργασία και διάλογο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος».

ΗΠΑΤουρκίαS-400F-16Ακάρειδήσεις τώρα