Κόσμος|31.01.2022 18:43

Ισπανία: Έθιμο αιώνων κάνει τους κατοίκους της Εξτρεμαδούρα να μεταμφιέζονται σε άγρια θηρία

Αφροδίτη Γκόγκογλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Ο ήχος των τυμπάνων σιγεί και τα πυροτεχνήματα σταματάνε να πέφτουν μερικές ώρες πριν χαράξει, στη μικρή πόλη Acehuche της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία. Η παρέλαση των Carantonas, μετά τους τριήμερους εορτασμούς, έχει μόλις τελειώσει.

Τρεις μέρες πριν, οι Carantonas βγήκαν στα στενά της πόλης, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους ντόπιους που, φέτος περισσότερο από ποτέ, περίμεναν να δουν, τους νέους της Acehuche, μεταμφιεσμένους, με μεγάλα κομμάτια δέρματος βοοειδών, σε εμφανίσεις που παραπέμπουν σε άγρια θηρία. Η πόλη γιορτάζει τον προστάτη της, τον Άγιο Σεβαστιανό, τον οποίο η καθολική παράδοση θεωρεί μάρτυρα των πρώτων αντιχριστιανών Ρωμαίων.

Παράδοση προερχόμενη από τον παγανισμό

Το φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές γιορτές γονιμότητας που ενσωματώθηκαν στον θρησκευτικό συμβολισμό και διεξήχθη, φέτος, μετά από απουσία, την ακύρωσή του, το 2021, λόγω κορονοϊού. Φέτος, οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να γιορταστεί ξανά, με αυστηρά μέτρα για τη χρήση μάσκας από τους συμμετέχοντες.

Αντίστοιχα, όση ώρα οι άντρες καλύπτονται με δέρματα και γούνες ζώων για να γίνουν «Carantonas», οι γυναίκες του χωριού φοράνε τις ολοκέντητες φούστες και πασμίνες τους, πλέκουν περίτεχνα τα μαλλιά τους τα οποία στολίζουν με λουλούδια και μεταμφιέζονται σε «Regaoras». Τα κοστούμια των ανδρών μπορεί να ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά, και μπορούν να τα φορέσουν μόνο οι συμμετέχοντες άνω των 16 ετών.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, οι κάτοικοι των χωριών περιφέρουν το ομοίωμα του Αγίου Σεβαστιανού στα στενά τα οποία είναι καλυμμένα με δενδρολίβανο. Κατά την περιφορά, οι Carantonas υποκλίνονται στο άγαλμα του προστάτη της περιοχής, όσο οι Regaoras πετάνε κομφετί. Όλοι μαζί τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια υπό τους ήχους των τυμπάνων που ακούγονται παντού. «Τα τραγούδια έχουν διασωθεί από την προφορική παράδοση», λέει στο Associated Press ο Jaime Garrido, μουσικός στην περιοχή. «Κάποια είναι τα παραδοσιακά που ακούγονται στην ευρύτερη περιοχή όλο τον χρόνο, ενώ άλλα είναι ειδικά για το συγκεκριμένο φεστιβάλ».

Η πομπή μεταφέρει τη φιγούρα του αγίου σε ένα επιλεγμένο, γηραιότερο μέλος της κοινότητας, το οποίο ευχαριστεί τον Άγιο Σεβαστιανό που κράτησε, για μία ακόμα χρονιά, τον τόπο τους ασφαλή και υγιή. Στο τέλος της περιφοράς, όταν η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία, μέσα από το πλήθος εμφανίζεται ο «Vaca-Tora» - η τερατόμορφη φιγούρα με τα κέρατα, η οποία χτυπάει την υπερμεγέθη καμπάνα της, απομακρύνοντας θηρία αλλά και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. 

Ισπανίαειδήσεις τώραπαράδοσηφεστιβάλ