Κόσμος|01.02.2022 16:48

Τουρκία: Το ρεύμα «καίει» την τσέπη των πολιτών – Διαμαρτυρίες για υπέρογκους λογαριασμούς

Μαρία Ζαχαράκη

Το ρεύμα είναι πλέον το αγαθό για το οποίο διαμαρτύρονται τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες της Τουρκίας, εξαιτίας των υπέρογκων λογαριασμών.

Οι πολίτες δε διστάζουν να βγουν ακόμη και στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ και η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τώρα το ρεύμα ως αιχμή του δόρατός της για να «χτυπήσει» την κυβέρνηση.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε νέα μέτρα για μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά 3 περίπου ευρώ, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατήγγειλε ότι δεν αρκεί, παρότι η κυβέρνηση ακολούθησε –όπως είπε- δική του εξαγγελία για τη μείωση των λογαριασμών.

«(Ο Ερντογάν) έκανε δήλωση τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, και κατέληξε να κάνει αυτό που είχα πει εγώ (στο ηλεκτρικό ρεύμα). Σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να κυβερνήσουν το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ξέρουμε πώς διοικείται το κράτος», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Χθες εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ριζούντα, το μέρος καταγωγή του Τούρκου προέδρου, ζητώντας να αποσυρθούν οι αυξήσεις. Διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες περιοχές –κυρίως της δυτικής- Τουρκίας, στην Αλικαρνασσό, το Μίλας, το Φετιγέ κλπ. Εκατοντάδες άνθρωποι ζήτησαν να μειωθούν οι τιμές λέγοντας: «Η ενέργεια είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να ξεπουληθεί».

Στις αρχές του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 127% για μηνιαία κατανάλωση άνω των 150 κιλοβατώρων.

Τουρκίαπληθωρισμόςακρίβειασυγκέντρωση διαμαρτυρίαςειδήσεις τώρα