Κόσμος|03.02.2022 07:50

Ρωσία: Μαύρο χιόνι σε περιοχή της Σιβηρίας – Ποιος ο λόγος

Newsroom

Στο Omsukchan και στο γειτονικό Seimchan, δύο χωριά στην Άπω Ανατολή της Σιβηρίας, το χιόνι δεν μοιάζει πάντα όπως θα περίμενε κανείς. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι ακριβώς το αντίθετο.

Αντί για ένα άψογο λευκό που καλύπτει τα πάντα όσο βλέπει το μάτι, οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν μια εφιαλτική εικόνα μαύρου, καλυμμένου με κάπνα χιονιού, στο οποίο τα παιδιά μερικές φορές παίζουν. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αυτού του ενοχλητικού σκηνικού κάνουν το γύρο του διαδικτύου κάθε χειμώνα εδώ και χρόνια, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι παρά την προσωρινή οργή που προκαλούν στο διαδίκτυο, τίποτα δεν αλλάζει ποτέ.

Το μαύρο χιόνι δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου δυσοίωνου, ανεξήγητου φαινομένου, αλλά απλώς το αποτέλεσμα της ρύπανσης από τον άνθρακα. Το Omsukchan φιλοξενεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ζεστού νερού με καύση άνθρακα που παρέχει θέρμανση σε αρκετούς οικισμούς της περιοχής, και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να καίγεται περισσότερος άνθρακας προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία του νερού σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Η αιθάλη που βγαίνει από τις καμινάδες του εργοστασίου πέφτει τελικά στο έδαφος, καλύπτοντας τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού χιονιού. Καθώς οι θερμοκρασίες αυτό το μήνα έπεσαν κάτω από τους μείον 50 κελσίου, το εργοστάσιο δούλευε σε πλήρη δυναμικότητα, καίγοντας περισσότερο άνθρακα από ό,τι συνήθως και δημιουργώντας ανάλογες ποσότητες αιθάλης.

«Αυτή είναι μια παιδική χαρά στο χωριό Omsukchan. Είναι Ιανουάριος, τα παιδιά μας παίζουν εκεί έξω μέσα στο μαύρο χιόνι», ακούγεται να λέει ένα άτομο σε ένα βίντεο που έχει γίνει πλέον viral. «Έτσι ζούμε εδώ στον 21ο αιώνα».

«Αυτό είναι το χωριό Omsukchan και το χιόνι είναι μαύρο - εντελώς μαύρο», έγραψε ένας άλλος ντόπιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα παιδιά μας εξακολουθούν να αναπνέουν αιθάλη, τίποτα δεν φαίνεται ποτέ να αλλάζει εδώ».

Η Oksana Gerasimova, επικεφαλής της περιοχής Srednekansky, δήλωσε στην εφημερίδα Magadan Pravda ότι το εργοστάσιο είναι πράγματι υπαίτιο, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Είναι αλήθεια ότι οι συλλέκτες τέφρας στο εργοστάσιο δεν κάνουν τέλεια δουλειά, αλλά η κατάσταση είναι προσωρινή και το μαύρο χιόνι προφανώς «δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας».

Τα σχέδια για την αλλαγή των φίλτρων στο εργοστάσιο καύσης άνθρακα για να σταματήσει η ρύπανση βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αρχές θέλουν να αντικαταστήσουν το παλιό εργοστάσιο με ένα ηλεκτροκίνητο, αλλά αυτό απαιτεί νέες πηγές χρηματοδότησης. Οι χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο Omsukchan και το Seimchan έχουν ξανακούσει τέτοιου είδους συζητήσεις και δεν ελπίζουν.

ειδήσεις τώραχιόνιΡωσίαχιονοπτώσειςκλιματική αλλαγήΣιβηρία