Κόσμος|02.02.2022 18:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ προς συμβούλιο Ευρώπης για Καβάλα: Είναι πολιτική απόφαση

Μαρία Ζαχαράκη

«Πολιτική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία και την υπόθεση του Τούρκου ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κάνει λόγο για παρέμβαση στη δικαιοσύνη της Τουρκίας, παραβιάζοντας τις αρχές δικαίου της Ευρώπης και ότι στόχος της είναι η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη σε δήλωση στις 2 Δεκεμβρίου 2021 που περιλάμβανε την πρόθεσή της να παραπέμψει στο ΕΔΑΔ το ζήτημα του εάν η χώρα μας εφάρμοσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και μας ζήτησε να της γνωστοποιήσουμε την άποψή μας για το θέμα.

Η άποψη της κυβέρνησής μας κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 19 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την αντίληψη συνεργασίας που έχουμε δείξει μέχρι τώρα. Κατά την άποψή μας, εξηγήθηκε αναλυτικά ότι η χώρα μας συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ότι η κράτηση του Καβάλα οφείλεται σε άλλη εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και κλήθηκε να εξεταστεί το θέμα βάσει νομικών αρχών.

Παρά ταύτα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα (2 Φεβρουαρίου) με απόλυτη πλειοψηφία ενδιάμεση απόφαση σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης του Καβάλα στο ΕΔΑΔ. Έτσι, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέχισε την προσέγγιση της παρέμβασής της σε μία εν εξελίξει ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία στη χώρα μας και παραβίασε την αρχή του σεβασμού της δικαστικής διαδικασίας.

Ενώ στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, η οποία επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, υπάρχουν πολλές μη εφαρμοσμένες αποφάσεις από άλλες χώρες, θεωρούμε ότι η διατήρηση της απόφασης για τον Καβάλα στην ημερήσια διάταξη είναι μια σκόπιμη και αβάσιμη προσέγγιση, που απέχει της καλής θελήσεως.

Είναι προφανές ότι αυτή η μεροληπτική απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, αγνοώντας την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στο πλαίσιο του εσωτερικού δικαίου, έχει βλάψει το κύρος του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη και επιλεκτική προσέγγισή της. Ελπίζουμε ότι το ΕΔΑΔ θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση δίκαια και θα λάβει υπόψη την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία για το θέμα αυτό και θα λάβει μια απόφαση σύμφωνα με τη νομολογία και τις αρχές του, χωρίς να ενεργεί ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυμβούλιο της Ευρώπηςειδήσεις τώραΤουρκίαΟσμάν Καβαλάτουρκικό ΥΠΕΞ