Κόσμος|04.02.2022 12:50

Ρωσία – Κίνα: Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον Τζινπίνγκ ο Πούτιν

Newsroom

Την Κίνα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν έφτασε την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για το φυσικό αέριο.

Ο ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις των δύο χωρών, εν μέσω κρίσης με τη Δύση. Ο Πούτιν βρίσκεται στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. «Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση και, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».

Κοινό όραμα για τη διεθνή ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου, Πούτιν και Τζινπίνγκ αναμένεται να παρουσιάσουν το «κοινό όραμα» των δύο χωρών για τη διεθνή ασφάλεια, μία περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης. Στην ουκρανική κρίση το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η επίσκεψη θα φέρει και την υπογραφή αριθμού συμφωνιών, κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου. Ο Πούτιν δήλωσε στον Τζινπίνγκ ότι η χώρα του θα παρέχει στην Κίνα 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη ρωσική Άπω Ανατολή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «νέες λύσεις» από τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα.

ΚίναΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΜόσχαειδήσεις τώραφυσικό αέριοΠεκίνοΣι Τζινπίνγκ